“Het voelt goed aan om weer optimaal te kunnen oefenen.” Anthony Robinson, voorzitter van Naks Wan Rutu, is opgelucht dat hij en zijn team voor het eerst na twee jaar in de recreatiezaal van het Naks-centrum aan de Thompsonstraat kunnen oefenen.
De gerenoveerde faciliteiten – ook de bijbehorende toiletten zijn aangepakt – zijn woensdag met het onthullen van plaquettes en met zang en muziekoptredens van Naks-jongeren in gebruik genomen.
Door oneffenheden in de vloer van de recreatiezaal gebeurden bij dansoefeningen regelmatig ongelukken. Tijdens de Covid-19-pandemie, toen er minder bijeenkomsten mochten worden gehouden, besloot het bestuur om de vloer te renoveren.
Echter, toen de aangetaste vloeren zelf door leden van Naks werden ontmanteld, zagen ze dat er veel meer aan de hand was dan in eerste instantie was gedacht. De vloer was grotendeels aangetast door termieten.
Nederlandse hulp
Naks was toen bezig met de voorbereidingen voor het theaterstuk ‘De Blankofficier’ samen met producent Hans van Hechten. “Omdat wij zelf geen geld hadden om de oefenruimte te renoveren, nam hij het initiatief om hulp voor ons te zoeken. Die vond hij bij twee Nederlandse bedrijven: Boskalis en Baggerbedrijf De Boer. Het mooie van dit alles is dat hij de donoren niet eens kent”, vertelt Naks-voorzitter Siegmien Staphorst aan de Ware Tijd. Beide bedrijven voeren in joint venture het baggeren van de Surinamerivier uit.
Robert Bosman, vertegenwoordiger van Boskalis, legde uit dat is afgesproken dat de renovatie in tweeën wordt gesplitst. De kosten bedroegen vijftienduizend euro. De werkzaamheden begonnen in juni vorig jaar en waren binnen drie maanden af.
Staphorst geeft aan dat het project in november door de aannemer werd opgeleverd, nog net op tijd om de cast van ‘De Blankofficier’ de gelegenheid te bieden om er te kunnen oefenen. “Toen waren de vertegenwoordigers van de twee bedrijven nog niet in Suriname, maar we wilden een officiële onthulling om ze te laten zien waar hun bijdrage naar toe is gegaan”, zegt ze. Baggerbedrijf De Boer was vertegenwoordigd door Jeroen van Ginneke.
Onderhoud
Voor een duurzaam onderhoud heeft Naks een fundraisinggroep gevormd die veel actiever op de ‘verkoopproducten’ van de organisatie zal letten. Daarnaast zal de recreatiezaal worden verhuurd.
Aangezien de zaal ook voor dansoefeningen wordt gebruikt, zullen op kort termijn spiegels worden opgehangen. Robinson zegt dat alle traditionele en moderne Afro-Surinaamse dansworkshops weer worden opgepakt.
Verder zal er worden gewerkt aan nieuwe theater-, zang- en dansproducties. “Bij de opvoeringen van ‘De Blankofficier’ hebben we leuke reacties ontvangen van de bezoekers die op het terrein naar een theaterstuk konden kijken. We bekijken de mogelijkheden om dat ook met nieuwe producties te doen”, aldus Robinson.
Naks heeft nog in de planning een expositiehal voor cultureel erfgoed en iconen. De organisatie heeft door inzamelings- en fundraisingsactiviteiten al een deel van het benodigde geld. De blik is nu gericht op donors. “Bouwprojecten zijn niet populair bij hen, maar we blijven doorgaan met zoeken”, klinkt Staphorst hoopvol.
Bron: dwtonline.com