Naks Logo

Expositie: Slavernijverleden

Expositie: Slavernijverleden

Flyer
Published by: on September 26, 2024

NAKS lanceert unieke Expositie over Slavernijverleden in samenwerking met Rijksmuseum Amsterdam

Op 1 oktober 2024 opent NAKS de deuren voor een unieke Expositie over het slavernijverleden. In samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en met steun van de Nederlandse Ambassade brengt de sociaal-culturele organisatie deze meeslepende tentoonstelling naar Suriname. Vanaf 02 oktober tot en met 15 november 2024 kunnen bezoekers o.a. de posters bekijken, die belangrijke verhalen uit de donkere geschiedenis van de slavernij tot leven brengen.

De tentoonstelling, gebaseerd op de succesvolle slavernij-expositie van het Rijksmuseum in 2021, biedt een diepgaande en visueel indrukwekkende blik op de geschiedenis. Door middel van informatieve panelen wordt elk verhaal afzonderlijk verteld. Voor de Surinaamse editie zal NAKS samenwerken met diverse lokale partners, waaronder het Saamaka Museum, het Nationaal Archief Suriname en het Surinaams Museum. Deze organisaties hebben waardevol materiaal over het Surinaamse slavernijverleden ter beschikking gesteld om de tentoonstelling nog meer diepgang te geven.

Meer dan een expositie

Naast de fysieke posters biedt NAKS een breed programma aan dat doorloopt tot maart 2025. Bezoekers kunnen deelnemen aan presentaties, workshops, en discussies over de slavernij, terwijl er ook regelmatig documentaires vertoond zullen worden. Ook is er een speciaal scholierenprogramma, gericht op het bewustmaken van jongeren over dit belangrijke deel van de Surinaamse geschiedenis. Het scholierenprogramma wordt in oktober a.s. uitgevoerd en zal op interactieve wijze worden ingevuld.

Deze expositie is dus meer dan alleen een reeks panelen; het is een uitnodiging tot dialoog, reflectie en educatie over een cruciale periode uit onze geschiedenis.

Een oproep aan de gemeenschap
Wij nodigen de gemeenschap, sociale en culturele organisaties, buurtorganisaties, jongerenorganisaties, studenten, scholen en opleidingsinstituten uit, om deze belangrijke tentoonstelling te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten die ons erfgoed, onze geschiedenis en de doorwerking ervan in de huidige samenleving benadrukken.
\

Openingstijden

De openingstijden van de expositie zijn:

  • Maandag – woensdag – vrijdag: 09:00 - 12:00 & 16.00 – 20.00 uur
  • Zaterdag                                      11.00 – 17.00 uur

Voor groepen/organisaties is het mogelijk te registreren voor een speciale dag.

Meer informatie
Voor meer details over de expositie en het volledige programma van presentaties en workshops, kunt u contact opnemen met NAKS via 499033, onze Facebookpagina volgen en berichten via de (social) media volgen.

Samen met onze partners willen we het verleden tastbaar maken, zodat we bewust en actief kunnen bijdragen aan betekenisvolle toekomstige ontwikkelingen.

Organisatie voor Gemeenschapswerk NAKS, september 2024

NAKS Suriname 2023

Design and Development by Namidi NV