Naks Logo

Opening Posterexpositie Slavernijverleden

Opening Posterexpositie Slavernijverleden

Expositie Slavernij verleden
Published by: on October 13, 2024

Opening Posterexpositie Slavernijverleden bij NAKS benadrukt gezamenlijke geschiedenis en de noodzaak van dialoog en herstel

Succesvolle opening op 1 oktober 2024
Op 1 oktober 2024 werd bij NAKS in Paramaribo de expositie Slavernijverleden officieel geopend. De lancering omvatte toespraken van prominente sprekers en optredens van zang- en dansgroepen. Deze tentoonstelling is het resultaat van een krachtige samenwerking tussen NAKS, de Nederlandse Ambassade, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief Suriname, het Saamaka Marron Museum en Stichting Surinaams Museum.

Inspirerende toespraken
Mevrouw Audrey Hofwijks-Koenders van het Nationaal Archief Suriname opende de reeks toespraken namens de samenwerkende partners. Vervolgens sprak de directeur van Cultuur, Dhr. Dweight Warsodikromo, over de impact van het slavernijverleden op zowel Suriname als Nederland: "Dit verleden heeft onze samenlevingen gevormd, door de verschrikkingen én het verzet dat nieuwe identiteiten creëerde." Hij benadrukte dat de tentoonstelling een belangrijk platform biedt om dit gedeelde verleden te herdenken.

Nederlandse ambassadeur roept op tot bewustwording
De Nederlandse ambassadeur, Dhr. Walter Oostelbos, onderstreepte het belang van het delen van perspectieven om maatschappelijke bewustwording te bevorderen: “De tentoonstelling voegt het Surinaamse perspectief toe aan deze verhalen, waardoor we een bredere, kritische blik kunnen ontwikkelen.”

Oproep van NAKS-voorzitter Siegmien Staphorst
NAKS-voorzitter Siegmien Staphorst deelde een agersi tori – een krachtige vergelijking die inzicht biedt in de complexe gevolgen van slavernij. Ze riep op tot diepere dialoog over de erfenis van slavernij en de structurele ongelijkheden die hieruit voortvloeien. Ze benadrukte het belang van herstel op materieel en institutioneel niveau, met een gezamenlijke inspanning om de impact van dit verleden te erkennen en aan te pakken.

NAKS-voorzitter Siegmien Staphorst

Bezoekersinformatie en aanvullende activiteiten
De expositie is open voor publiek van 2 oktober tot 15 november 2024. Bezoekers zijn welkom op maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur, en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Er is een speciaal scholenprogramma, en vanaf 1 november zijn er aanvullende educatieve activiteiten zoals lezingen en workshops.

Meer informatie
Volg de Facebookpagina en website van NAKS voor meer informatie en om deel te nemen aan deze belangrijke reis naar begrip en herstel.

NAKS Suriname 2023

Design and Development by Namidi NV