Naks Logo

Naks Kwanzaa

Naks Kwanzaa

NAKS Kwanzaa

NAKS Kwanzaa, voorheen NAKS Zang en Dans, is de oudste afdeling van NAKS die de Afro-Surinaamse cultuur door middel van zang en/of dans presenteert, voornamelijk volgens de oude stijl met of zonder instrumentarium. De afdeling groep staat ook bekend om haar zangoptredens met haar virtuoze zangers, dansers en drummers.

Kwanzaa is van oorsprong bedoeld om dankbaarheid te tonen voor de eerste oogsten. Vier elementen spelen een grote rol bij Kwanzaa: eenheid, bewustzijn van voorvaderen en erfgoed, herbevestigen van traditionele waarden en eren van de schepper en de schepping. Het voorgaande refereert grotendeels naar het bestaan van NAKS Kwanzaa als oudste afdeling van NAKS die als eenheid, bewust van de Afro Surinaamse cultuur met alle respect uitdraagt en het behoud daarvan stimuleert. Zang en dans zoals de afdeling vroeger heette, hield zich voornamelijk bezig met de presentatie van zang en dans.

Door de jaren heen nam het dansgedeelte af en is de afdeling zich meer gaan focussen op zang, gepresenteerd met een compleet instrumentarium.

Optredens en oefeningen

Kwanzaa treedt vaker op bij families, bedrijven en organisaties. Daarnaast treedt Kwanzaa ook op tijdens NAKS-activiteiten zoals de Jengeshow, Kriyoro Dron en het Benefietconcert.

De reguliere oefeningen van de afdeling zijn tweemaal per week. Daarnaast worden er trainingen stemvorming verzorgd terwijl het instrumentarium continu wordt verbeterd, in het kader van de kwaliteitsverbetering.

Nieuw is de invoering van de regel dat elk lid naast de zang tenminste 1 instrument moet leren bespelen. De resultaten zijn vooral te merken bij enkele vrouwelijke leden die de skratyi, koti, hari, tinbal beheersen.

Nieuwe producten en logo

Kwanzaa heeft haar nieuwe producten beschreven en daartoe scripts ontwikkeld, die met succes zijn uitgeprobeerd. Hiermee is Kwanzaa niet alleen een zang afdeling, maar een NAKS-afdeling die zang, dans en theater combineert, middels enkele mooie culturele producten.

Met het oog op de marketing van de nieuwe en bestaande producten heeft Kwanzaa ook een eigen logo ontwikkeld. Kwanzaa betekenis. Zie de link: https://unitedqueensmagazine.wordpress.com

Bestuur

Voorzitter

Marjorie Peer

Secretaris

Barney Overman

Penningmeester

Burnitia Panka

Artistiek Leider

Dwight Lo A Njoe

Erevoozitter

Viola Brunst

Moeder van de afdeling

Norma Wong Sie Kwie

Diensten

Sokopsalm

Koorzang en voordracht van stichtelijke klaagliederen, gezongen ter herdenking van onze voorouders. Ideaal voor: vermakelijkheid tijdens een evenement of feest en bij rouw- en culturele tradities
Duur: variërend van 30 min. tot een uur


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

Kriyorodron

Een schets van de beleving van onze voorouders op de plantages middels zang en voordracht. Ideaal voor: Vermakelijkheid tijdens een evenement of feest
Duur: variërend van 30 min tot één uur


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

Prisiri kawina

Zang onder muzikale begeleiding. Een feestelijke performance waarbij voornamelijk liederen van onze oude kawina legenden zoals Johan Zebeda ten gehore worden gebracht. De muziekstijl kan afhankelijk van het publiek aangepast worden naar de traditionelere of modernere soort kawina nummers. Toepasselijk voor elke feestelijke activiteit
Duur 30 minuten tot 2 uren


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

Script performance

Een optreden op maat en bij uitstek. Een thema wordt gekoppeld aan het optreden waarin zang, dans en voordracht worden gepresenteerd. De script wordt na afstemming met de klant opgesteld. “Tyari boskopu” bijvoorbeeld is een bekend concept waarbij de dames gekleed in diverse prachtige koto met gesteven angisa een voordracht doen. Ideaal voor: Vermakelijkheid tijdens een evenement of een typisch huisfeest.
Duur variërend van 15 tot 30 minuten

Lobi Singi

Een performance waarbij er middels zang, gezegden en voordracht op prachtige muziek zoals de van ouds bekende “badyi”- en kamalamamuziek, boodschappen worden overgebracht. De zangers en zangeressen die gekleed zijn in traditionele kleding bezingen elkaar om zo de aandacht van elkaar en van het publiek te trekken. Ideaal voor: Vermakelijkheid tijdens een evenement of een huisfeest.
Duur variërend van 15 tot 30 minuten


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

Switi Melodi

Een zang repertoire van onder andere Afrikaanse liederen, stichtelijke liederen, liederen gebaseerd op vaderlandsliefde en cultuurbehoud. Ideaal voor: Vermakelijkheid tijdens evenement of een typisch huisfeest.
Duur: variërend van 30 min tot één uur


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

NAKS Suriname 2023

Design and Development by Namidi NV