Naks Logo

Naks Akuba

Naks Akuba

NAKS Akuba

NAKS AKUBA is de afdeling die vrouwen van NAKS organiseert en zich door middel van tal van activiteiten richt op de culturele bewustwording en de economische versterking van vrouwen, in het bijzonder Afro-Surinaamse vrouwen. Akuba zet zich in om vrouwen te stimuleren om hun inkomsten te verhogen met gebruikmaking van hun culturele kennis en uitingen. Dit gebeurt onder andere doormiddel van diverse cursussen, zoals: tay angisa, het leren maken van koto’s en koto accessoires, inheemse klederdrachten, mode accessores, machine- en papier borduren, draperie. en het leren van maken van bouwstenen.

In de Afro-Surinaamse cultuur is de naam “Akuba” de naam die aan meisjes gegeven wordt die op de woensdag geboren zijn. De afdeling heeft gekozen voor deze naam omdat ze vooral in de beginperiode steeds op woensdag bijeenkomsten hield.

Bestuur en Leden

Voorzitter

G. Pique

Secretaris

Ursile Tuinfort

Penningmeester

M. Needa

Commissaris

J. Kalk

Commissaris

Renate Mans

Diensten

Cursus Angisa binden

Cursus Tay Yu Angisa - Basiscursus

Het leren van de basistechnieken van het binden van traditionele hoofddoeken (angisa) Duur 3 weken

Cursus Tay Yu Angisa - voor Gevorderden

Hierbij worden naar keus van de cursisten de bindwijzen van diverse stijlen angisa (Miss De Neef, aangeleerd. Per angisa stijl is de duur 2 tot 3 weken. Wil men alle stijlen leren dan duurt het geheel ongeveer 3 maanden

Cursus Koto (accessoires) maken

Tijdens deze cursus leert men (bigi) koto, traditionele Afro-Surinaamse klederdracht en bijbehorende koto accessoires zoals paraplu’s en tasjes, te maken.
Duur 8 weken

Misi De Neef show

Een culturele show waarbij de dames in speciale “Misi De Neef’ klederdracht en hoofddoek verschijnen en een show weggeven omlijnd met muziek.
Duur 30 – 60 minuten.


*Deze dienst kan ook in het buitenland aangeboden worden

Friyari Oso Prisiri

Een culturele show in Afro-Surinaamse klederdracht (koto, angisa) en met de zgn. ‘kopro beki’ (koperen bekken), waarbij gedanst en gezongen wordt en “odo” (Afro-Surinaamse gezegden) gepresenteerd worden. De aandacht is daarbij voornamelijk gericht op de jarige, die daardoor speciaal in het centrum van de aandacht geplaatst wordt.
Duur: 30 – 60 minuten

Culturele Protocollaire taken

Protocollaire taken in klederdracht t.b.v. launches of t.b.v. openingsceremonies van workshops, conferenties

NAKS Suriname 2023

Design and Development by Namidi NV