WORKSHOPS CINEMA FOTOGRAFIE EN ACTEREN

Op 25, 26 en 27 juli heeft NAKS i.s.m. de producenten Lucia Nankoe en Jose Komen en met steun van de Nederlandse Ambassade het toneelstuk “Jouw Mooie Kapitein”, geschreven door de Caribische schrijfster Simone Schwarz-Bart uit Guadeloupe, in Paramaribo opgevoerd. Elders in deze NAKS Tori is een verslag van de theaterproductie opgenomen.
Naast het theaterstuk werden ook twee workshops georganiseerd, die werden verzorgd door de acteur en de technici van het theaterstuk. de Multimedia Fotografie workshop (15 deelnemers) en de workshop Acteren, 10 deelnemers.

Multimedia Fotografie workshop
Docenten : Ewald van Es en Brian Maston, docenten aan de School voor Journalistiek, Utrecht (NL)
Materialen: Digitale camera, USB stick of externe harde schijf

Doel van deze workshop was om fotografen kennis te laten maken met multimediale genres van fotografie en de fotografische re­portage, met name de audio slide show, in het vakjargon: ‘audioslide’, genoemd. Cursisten hebben ver­volgens deze kennis in de praktijk toegepast tijdens het maken van een korte audioslide die aan het einde van de workshop vertoond werd.
Het is een intensieve tweedaagse cursus geworden, die begon met een korte inleiding in de foto­grafische documentaire traditie van Walter Evans tot en met moderne World Press winnaars in de categorie ‘multimedia produc­tions’. Daarna volgde een tweede presentatie over Beeldtaal en de tips en trucs van de fotografie, waarna de cursisten zelf aan de slag gingen. Als eerste moesten zij een onderwerp kiezen binnen het door de docenten aangegeven thema. Daarna maakten zij in groepen van twee à drie mensen een fotoreportage. Samen bepaal­den zij de volgorde van de foto’s, de verhaallijn en eventuele geluid­seffecten en muziek.
De docenten van de workshop hebben tenslotte de audioslides in elkaar gezet op basis van het script en aanwijzingen van de groep. Aan het einde van de workshop werden de audioslides vertoond en van professionele feedback voorzien.
Het resultaat: 6 groepsfilmpjes die ‘on line’ te bekijken zijn. Onderw­erpen:
Reclame;
Gezondheidszorg;
Hout en staal;
Vooruitgang: het is maar hoe je het bekijkt;
Skaters;
Het verkeer in Paramaribo.

Foto Workshop Multimedia Foto­grafie

Theater Workshop ACTEREN

Docent: Maikel van Hetten, acteur theaterstuk “Jouw Mooie Kapitein”.

Maikel legde de nadruk op im­provisatie en samenwerken. Mai­kel is bekend van het uitdrukken van emoties in gezicht en gebaar, zonder woorden te gebruiken. Hij heeft de cursisten gestimuleerd en begeleid in improvisatie van verschillende scènes. De verbeeld­ing van de cursisten werd geprik­keld en daarmee de individuele ontwikkeling van de cursist bin­nen de groep.

NAKS TORI no. 13, 2013 editie