Wilgo Baarn: speech presentatie boek (V)

Presenatie gedenkboek dhr Wilgo Baarn 15 januari 2018

Goedenavond,

Zoals aangekondigd ben ik hier namens het Assuria Community Fund.
Het ACF is opgericht bij het 25 jarig bestaand van Assuria N.V. in 2016.
De stichting heeft ten doel het bestemmen van gelden voor donaties ter ondersteuning van projecten die een sociaal maatschappelijk doel in onze gemeenschap dienen.

Het Fund zet zich in voor programma’s met een duurzaam karakter en voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving, om zodoende met de uitvoering van de projecten het welzijns niveau van deze groepen te vergroten. Wij kiezen er daarbij voor om een samenwerking aan te gaan met maatschappelijke organisaties gevestigd in Suriname.

Toen het ACF benaderd werd voor het doen van een donatie aan een gedenkboek over Wilgo Baarn vroegen we ons in eerste instantie af of we hierin mee zouden gaan. Wij hadden net daarvoor namelijk ook de toezegging gedaan aan een ander gedenkboek van een organisatie die al 75 jaar actief is binnen de Surinaamse maatschappij. Weer en gedenkboek was de eerste gedachte.

Tegen Wilgo Baarn, de oprichter van onder andere de Alakondre-Dron, zeg je geen “nee”. En na het onderzoeken van wie Wilgo Baarn was en wat hij betekend heeft voor cultureel, maar ook voor maatschappelijk, Suriname, was de beslissing om een bijdrage te leveren aan dit boek als snel gemaakt. Een man die zich zo verdienstelijk heeft gemaakt voor de totale Surinaamse gemeenschap die verdient op zijn minst een plek in onze geschiedenis. En een gedenkboek leek ons een goed medium voor deze grote Surinamer.

Ik feliciteer de Volkshogeschool NAKS met dit gedenkboek en zeg hen dank hiervoor.

We zijn enorm blij dat wij onze ondersteuning hebben mogen geven aan dit eerbetoon aan een bijzonder mens. Wij hopen dat dit gedenkboek een impuls zal geven aan anderen en hen zal inspireren om het cultureel werk dat Wilgo Baarn op gang gebracht heeft voort tezetten. Al dan niet of haar /zijn eigen manier. Laten we allemaal gesinpireerd raken om Suriname op ons eigen manier trots uit te dragen, om ons eigen uniek “ding” kenbaar te maken aan de wereld en in stand te houden, voor ons zelf, voor Suriname, voor Wilgo Baarn.

Januari 2018
Monique Bueno de Mesquita
Pennigmeester Assuria Community Fund