Waarom eren wij onze helden niet?

Vandaag 22 februari is een goede dag om aan de orde te stellen waarom wij Surinamers onze helden niet meer eren. Vandaag is het immers de geboortedag van de nationale verzetsheld Anton de Kom. Hij is op 22 februari 1898 in Paramaribo geboren en heeft gedurende enige jaren zijn stempel gedrukt op de sociale geschiedenis van ons land. Hij was een gedegen strijder tegen onrecht en was vooral een natiebouwer bij uitstek.

Waarom worden de uiterst positieve kanten van deze nationale held vandaag niet door grote delen van onze gemeenschap aan de orde gesteld. Wij van de Nationale Reparatie Commissie vinden dit gedrag een groot gebrek in ons nationaal bewustzijn. Dit gaat namelijk om wat wij aanduiden als self-reparaties en heeft ook te maken met het kweken of aanwakkeren van historisch nationaal bewustzijn. De overheid zou mogelijk hierbij een handje kunnen helpen door 22 februari in het vervolg tot Anton de Kom dag uit te roepen. Op deze dag, die uiteraard geen nationale vrije dag wordt, zouden er dan uiteenlopende bewustwordingsactiviteiten kunnen worden georganiseerd, waarbij vooral de scholen zouden kunnen worden betrokken.

Voordat een regering tot het afkondigen van een Anton de Kom dag zou moeten komen is het wel gewenst dat er ten minste twee zaken in orde moeten worden gemaakt. In de eerste plaats moet wat wij eerder als een nationale schande hebben aangegeven in een goede staat worden gebracht. Het gaat in deze om het ouderlijk huis van Anton de Kom aan de Hofstraat. Vooral voor het historisch toerisme is het onacceptabel dat dit pand al Jaren aan het wegrotten is.

In de tweede plaats zal het standbeeld van Anton de Kom dat door ‘good old’ Erwin de Vries is gemaakt en nu al enkele jaren in een loods van Staatsolie ligt, moeten worden opgepoetst en een waardige plaats in het stadsbeeld moeten krijgen.
Wij hebben in ons land al zo weinig helden. Laten wij die wij hebben in ieder geval op een juist manier eren.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname
Armand Zunder, voorzitter

Bron: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/51373

d.d. 22.02.19