Uitwisselingsproject Kopro Beki Prodo uit Nederland, NAKS en Kotomuseum

Kopro Beki Prodo uit Nederland arriveert donderdag in Suriname voor een uitwisselingsproject met NAKS en het Kotomuseum. Het doel van het project dat mede gefinancierd wordt door de Nederlandse Ambassade is verhoging van kennis over en bewustzijnsverhoging over de kopro beki als belangrijk element van het Afro-Surinaams cultureel erfgoed.

Het programma dat vrijdag van start gaat omvat het volgende:
. het organiseren van een train de trainerscursus,
. het organiseren van workshops,
. het organiseren van een eendaagse trainingen voor de schooljeugd op 6 scholen en
. de presentatie van de opgedane kennis middels een culturele avond.

Tijdens de culturele avond zal er een optreden worden gehouden met zang, muziek, dans en odo’ die passen bij de gepresenteerde angisa en koto.

Onderdeel van de culturele avond is een kopro beki show gepresenteerd door de stichting Kopro Beki Prodo, het Kotomuseum en NAKS. De deelnemers aan de cursussen zullen daarbij ook hun opgedane kennis presenteren.

In de Nederlandse diaspora vindt er een proces plaats waarbij Surinamers in Nederland zich inzetten om bepaalde elementen uit het Afro-Surinaams cultureel erfgoed geplaatst te krijgen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
In dit verband kan de Stichting Kopro Beki Prodo (onderdeel van Stg. Kondre Aisa) genoemd worden die reeds stappen heeft ondernomen rondom de Kopro Beki.

Bron: gfcnieuws.com