Trendsetter Donovan Landveld wil unieke producten maken

Een vrouw past een beschilderde rok die zij heeft gemaakt tijdens een les van Donovan Landveld. Foto: collectie Donovan Landveld

PARAMARIBO – De cursisten zitten ernstig voorovergebogen over hun werk: een lap effen stof of pangi. Eén persoon is bezig het motief te tekenen, een ander is bijna klaar met het beschilderen van haar kledingstuk. “Je kan hier wat donkerder maken. Waarom kies je geen geel?” adviseert Donovan Landveld één van de vrouwen. Sedert september verzorgt hij textiel-verflessen.

“Ik ben van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen maken, gewoon met mijn eigen ideeën. Zelf heb ik geen cursussen gevolgd, maar door voortdurend te oefenen heb ik dit niveau bereikt.” Landveld is geboren in Village Chinois, Saint-Laurent du Maroni en is opgegroeid te Maripasula. “Maar ik ben trots op Surinamers, want ik merkte dat zij hun schulden betalen, maar die mensen daar, soso probleem om je geld te krijgen. Ik stuurde vaak spullen naar Suriname om te verkopen, waarmee ik meer verdiende dan bij de Fransen. Daarom heb ik besloten om hier naartoe te verhuizen.”

De jonge entrepreneur is heel actief. “Men ziet me komen in de buurt en verder de hele dag niet. Ik ben dan binnen, bezig met tekenen en ontwerpen. Men dacht dat ik een ‘lege fles’ was en men zei ‘a boi no e wroko’, maar ik weet wat ik doe.” Landveld is erop gebrand om te laten zien wat hij kan. In de vakantie gaf hij les aan kinderen op de Openbare School Raka Raka te Flora waar hij woont. “De eerste dag was er maar één kind, maar na enkele dagen waren het er bijna dertig. Je moet niet opgeven als je in iets gelooft.”

De cursisten zitten op banken bij hem op het balkon, dat hij heeft omgetoverd tot een klaslokaal inclusief schoolbord. “Ik heb al het geld dat ik met de eerste serie lessen heb verdiend, geïnvesteerd in mijn zaak. Ik heb banken en stoelen laten maken zodat ik meer mensen op een betere manier kon opvangen.” Dagelijks geeft de kunstenaar les aan gemiddeld dertig personen. Een deel komt ’s morgens en een ander deel ’s middags. Landveld werd door velen bestookt met de vraag of hij geen les wilde geven.

“Ik herinnerde me dat toen ik op het mulo zat, een paar kinderen me vroegen om les te verzorgen en dat is goed gegaan. Dus ik dacht: ‘waarom niet’. Ik heb een post gezet op Facebook en tot nu toe bellen dagelijks mensen die les willen volgen.” Er zijn cursisten die al voor de derde sessie bij hem komen met slechts één doel: meer leren. “Ik heb zelfs mensen uit Brokopondo en Moengo die les volgen.” De cursus duurt vier weken en de mensen leren de basistechnieken van tekenen, schetsen, compositie, kleurgebruik en hoe een uniek product te maken. Landveld houdt van het maken van unieke pangi .

“Mijn vrouw borduurt, maar ik maak de tekeningen en schilder. Te Maripasoula was ik één van de meest bekende pangi-makers. Het rokgedeelte in tembepatroon van de winnares van de Miss Marronverkiezing en de pangi van de winnares van Sa N’dyuka Uma heb ik gemaakt”, vertelt hij bescheiden. De ontwerper bedenkt graag nieuwe dingen. “Wanneer mensen al bezig zijn mijn creatie eindeloos te kopiëren dan ben ik gewoon de trendsetter, die al bezig is met iets nieuws te bedenken. Je moet gewoon putten uit jouw creativiteit en telkens met iets bijzonders komen.”

Bron