The year of return GHANA 2019

DEELNAME GHANA YEAR OF RETURN 24 OKTOBER – 04 NOVEMBER 2019
OPROEP VAN DE SURINAME COMMISSIE
Eind oktober zal in Ghana – 400 jaar na de verscheping van de eerste tot slaaf gemaakte Afrikanen – het “Jaar van Terugkeer” georganiseerd worden. De Ghanese overheid ziet dit als een belangrijk momentum voor de viering van de veerkracht van alle slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel die werden verspreid en over de wereld werden verplaatst in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Europa en Azië. Voor meer informatie zie: www.kumasi-carnaval.com Diverse landen, waaronder Suriname hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Ghanese overheid. In Suriname heeft een Commissie o.l.v. Ifna Vrede voorbereidingen getroffen voor deelname. De Surinaamse delegatie zal bestaan uit Afro-Surinaamse culturele groepen die onder meer zullen deelnemen aan een groots opgezette culturele parade in Ghana op 1 november a.s. De culturele parade is bedoeld om het Afrikaans cultureel erfgoed, zoals het eeuwenlang in stand is gehouden in diverse landen, tentoon te spreiden. Suriname heeft wat dat betreft voldoende te bieden.
Wij roepen alle Surinamers, die dit belangrijke evenement in Ghana willen meemaken op om hun belangstelling door te geven aan de voorbereidingscommissie, met de kanttekening dat geïnteresseerden zelf de reis- en verblijfkosten zullen betalen. Bij grote belangstelling zal de mogelijkheid ontstaan om middels een charter rechtstreeks te vliegen van Suriname naar Ghana en vice versa, waardoor de kosten gereduceerd kunnen worden. Periode reis- en verblijf: 23 oktober – 04 november 2019. Voor meer informatie en registratie kunt u bellen/appen met Ifna Vrede (8837442) of met NAKS op het nummer 499033. Uiterlijke registratiedatum: vrijdag 13 september a.s. Namens de Nationale Commissie Ghana Year of Return
Ifna Vrede (Voorzitter)

PARAMARIBO – De Ghanese regering heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van Terugkeer. In diverse Nederlandse en Amerikaanse media is hiervan gewag gemaakt. Daarbij komt ook kijken hoeveel vooral Afro-Amerikanen hun weg ‘terug’ hebben gevonden naar het moederland of tenminste op zoek gaan naar hun roots zoals onlangs de bekende tv-host en komediant Steve Harvey.

Suriname, met een grote concentratie van nazaten van de tot slaaf gemaakten valt zeker binnen de groep die deze gedachte aanspreekt. Er is enkele maanden geleden een speciale ‘Nationale Commissie Ghana Year of Return’ ingesteld. “Wij waren bezig met vergaderingen en gesprekken hoe precies invulling hieraan te geven toen voorzitter Nadia Ravales ons kwam te ontvallen. Dit heeft gezorgd voor een mate van ‘oponthoud’ maar intussen is Ifna Vrede formeel geïnstalleerd als de nieuwe voorzitter”, vertelt commissielid Jeanine Daans. Darell Geldorp is het derde lid van de commissie.

Via Facebook en andere kanalen roept de commissie op tot deelname aan de bijzondere ‘Back to Ghana-reis’ van 23 oktober tot en met 4 november 2019. “Intussen is er een groep van dertig man geselecteerd om op kosten van de overheid deel te nemen aan dit unieke, belangrijke cultuur-historische evenement. Van de dertig geselecteerden zijn vijf begeleiders en de rest zijn marrons en stadscreolen van diverse culturele groepen die Suriname zullen vertegenwoordigen tijdens de grote parade, en optredens zullen verzorgen tijdens het eerste Ghana-Kwaku-festival”, licht Daans toe.

De commissie hoopt op de deelname van vele geïnteresseerde derden. Zij kunnen zich opgeven bij NAKS en bij Ifna Vreden. “Wij hopen een volle bak te hebben. Hierdoor kan de overheid een vlucht charteren die ons rechtstreeks kan vliegen naar Ghana en vice versa”. Het Surinaams contingent zal met een Afro-Surinaamse groep deelnemen aan een grootse culturele parade op 1 november. De presentatie moet duidelijk maken hoe het Afrikaanse culturele erfgoed door de eeuwen heen heeft standgehouden, maar zich ook heeft ontwikkeld in ons land.

Volgens Daans is deze reis niet alleen cultuurgebonden; iedereen die mee wil is welkom tegen betaling van het vliegticket en de reis- en verblijfskosten. “Maar we gaan niet alleen voor de show, we gaan ook om te kijken wat we kunnen doen betreffende het leggen van handelsverbanden met het Westen van Afrika. De Anton de Kom Universiteit van Suriname is bezig met het opzetten van een Afrikaanse leerstoel. Wij zouden in Ghana ook kunnen kijken wat de samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van onderwijs kunnen zijn”, stelt Daans.

Ze hoopt namens de commissie op een enthousiaste deelname van Surinamers. “Ik denk dat we als ‘Westers’ land nog te veel een ‘Westerse’ blik hebben op wat Afrika is en denken te veel mensen dat Afrikanen ons niets te bieden hebben. Maar wie op onderzoek uitgaat, zal zien dat er enorm veel ontwikkeling is in West-Afrika. En daar moeten we als nazaten gebruik van maken”, meent Daans stellig. “Er is daar meer te halen dan we gewend zijn te zien van de reguliere media. Ik denk dat daar gaan ideaal is voor het vormen van een eigen wel geïnformeerd beeld, maar ook om te zien – zeker voor zakenmensen – om te kijken wat de mogelijkheden die er daar zijn om zaken te doen.”

Op de website www.kumasie-carnaval.com staat het Ghanese programma voor deze bijzondere week voor Afro-nazaten die vanuit de gehele wereld naar het land zullen trekken. Surinaamse geïnteresseerden konden zich tot dinsdag opgeven voor de reis, maar de commissie denkt erover om een verlenging in te lassen.

Lees meer: Suriname doet mee aan ‘terugkeer’ naar Ghana – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/09/16/jaar-van-terugkeer-naar-ghana-ook-door-afro-suriname-omarmd/#ixzz5ztPba7Et

Bron : http://www.dwtonline.com