SRANANTONGO DIKTEE 11 FEBRUARI 2019 – STVS EN NAKS

VERSLAG GESCHREVEN DOOR CORINE SPOOR

Het Sranantongo Dictee is van oudsher de manier om een breed publiek  voor de eigen taal te interesseren.  Maandagavond 11 februari 2019 schoof een zeer gemengd gezelschap van zo´n dertig personen in de schoolbanken op het NAKS-terrein aan de Thomsonstraat. Bekende en minder bekende Surinamers, jong en oud, mannen en vrouwen maakte zich op voor het nationale dictee dat door STVS zou worden uitgezonden. Met John Jones als leermeester, Romeo Grot en Henry Bel in de jury, werd een uur lang gezwoegd op de tekst van het verhaal Farawe lobi over een onvervulde romance. Een proefwerk van elf zinnen met de nodige valkuilen waarbij de spelling van Sranan Akademiya (Eddy van der Hilst, Hein Eersel) de leidraad vormde. Presentator Monica Drenthe peilde na een korte introductie van de NAKS voorzitter en de STVS partner bij dit project, nog even de stemming in de zaal en sprak de deelnemers de nodige moed in. Daarna presenteerde John Jones het Diktee getiteld “Farawe Lobi”, geschreven door Romeo Grot.

Dat het geen gemakkelijke opdracht was, bleek wel bij de uitslag. De opsomming van allerlei groenten zoals ´tayawwiri, yamsibredebon, kowsubanti nanga karayla´ alleen al stond garant voor de nodige spellingsuitdagingen. De deelnemer met de meeste fouten was de jonge en super gemotiveerde Rita van Gom, die maar liefst 104 minpunten in de wacht sleepte. `Ik wist dat ik niet erg sterk stond, maar ik wilde zo graag mee doen´, zei ze na afloop. De jury stak haar met een speciale troostprijs een riem onder het hart door haar een cursus Masterclass Sranantongo cadeau te doen. Ze was er helemaal van ondersteboven: ´Ik wist niet of ik moest lachen of huilen.´

Darell Geldorp, artistiek leider van NAKS  tevens administrateur bij de Stichting Sekrepatu, ging strijken met de tweede prijs en kreeg een cadeaubon. Hij had slechts acht fouten. ´Ik heb veel te maken met mensen die ik moet corrigeren, zag de oproep voor het NAKS-STVS-Dictee en heb me meteen aangemeld. Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de taal. Daar valt ook nog veel over te leren.´

Diego Lapar, auteur van het theaterstuk Baka Fotenti Yari, die de NAKS Masterclass Sranantongo in 2018 volgde volgt, is nog in discussie geweest met de jury over zijn spelfouten die hij heeft weten te houden op beneden de tien. ´Het schrijven van de taal gaat me redelijk goed af, maar ik heb problemen met de uitspraak. Mijn uitspraak van de taal is gewoon slecht, dus daarop moet ik echt oefenen.´

De eerste prijs ging naar Mildred Oosterwolde, een kwieke zeventiger, die samen met haar buurvrouw heeft mee gedaan. ´Jaren geleden, in 1987, zag ik het  Sranantongo Dictee van Eddy van der Hilst op tv. Toen heb ik thuis meegedaan. Maar het resultaat was bar slecht. En ik dacht nog wel dat ik de taal zo goed kon spreken en schrijven. Ik heb meteen het cursusboek van Overman en Van der Hilst aangeschaft en ben aan mijn zelfstudie begonnen. En nu win ik met maar zeven fouten de eerste prijs, een dinertje voor twee, ik kan het niet geloven. Dus volgende keer ben ik weer van de partij. Zeker weten!´

De uitzending van het Sranantongo Dictee door STVS is zoals te verwachten viel, zeer goed bekeken. Promotie van de taal op tv, zoals vroeger lange tijd populair was, lijkt een goede manier om het grote publiek bewust te maken van de waarde van het Sranantongo voor de hele Surinaamse gemeenschap. Er zijn ook andere manieren en daarover buigt de NAKS Werkgroep Sranantongo onder leiding van Vivian Olf zich, met activiteiten zoals cursussenschrijven en converseren, grammatica cursussen, Sranantongo Neti, vertaal- en tolkactiviteiten, voorleesuurtjes voor de schooljeugd.

Klik op de knop voor het bezichtigen van het Sranantongo Diktee d.d. 11.02.19
Links: Mw. Oosterwolde, de winnares van het Diktee.
Rechts: Mw. Oosterwolde en mw. Drenthe, moderator.
Sfeerbeelden Sranantongo Diktee.