Regering wil naar antikoloniale kinderdagviering

Rachel Koningsbloem-Pinas, voorzitter van de commissie Nationale Kinderdagviering, zegt dat er dit jaar zal worden afgerekend met de sinterklaasgedachte met slavernij- en koloniale invloeden. Foto: dWT Archief

PARAMARIBO – “We gaan niemand verplichten, maar hopen wel iedereen ‘on board’ te krijgen”, zegt Rachel Koningsbloem-Pinas, voorzitter van de interdepartementale commissie ‘Nationale Kinderdagviering’. Deze commissie is belast met de uitvoering van het initiatief om Kinderdag op een andere manier te vieren waarbij wordt afgerekend met de sinterklaasgedachte met slavernij en koloniale invloeden.

Er gaan in verschillende landen en ook in Suriname al jaren stemmen tegen deze koloniale kinderdagviering op. Het toenmalige ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling had in 2013 voorgeschreven om de dag van 5 december anders te vieren met alle aandacht voor het kind. De sinterklaasviering was in de jaren tachtig ook al afgeschaft maar laaide door de jaren heen weer op.

Koningsbloem-Pinas zegt dat er een voorstel was geopperd om de ‘Nationale Kinderdagviering’ op een andere dag te houden, omdat 5 december naar verluidt de geboortedag van Sinterklaas zou zijn. “We hebben voor die dag gekozen, omdat het kind toch elk jaar uitkijkt naar deze dag, dus je kunt niet pats-boem een andere dag kiezen.” De bedoeling is volgens de commissievoorzitter om de viering van Kinderdag net als vanouds weer te brengen in een sfeer van gezellig samenzijn en dat het kind waardig geacht wordt.

Het thema van de kinderdagviering is ‘Elk kind is goud waard’. De commissie wil dat kinderen hiermee bewust worden gemaakt dat ze een speciale (gouden) plaats hebben binnen de samenleving. “Het gebied rond het Onafhankelijkheidsplein, waar diverse activiteiten (sport en spel) voor verschillende leeftijdsgroepen zullen plaatsvinden, zal daarom ook in een gouden plaats worden omgetoverd”, schrijft het NII.

Koningsbloem-Pinas zegt dat het geen nationale vrije dag wordt. Een voorstel is om de fosten prey terug te brengen. Nagegaan zal worden of er vanuit het ministerie van Onderwijs lesbrieven ontwikkeld kunnen worden en te verspreiden onder de scholen. Het project is een initiatief van De Nationale Assemblee, het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost.

Bron