Potentieel nieuwe toeristische periode

PARAMARIBO – Krioro Wiki zou volgens de bedenker van het concept tot een nieuwe toeristische attractieperiode moeten uitgroeien. Sherida Mormon die vorig jaar dit initiatief samen met Naks introduceerde noemt het belangrijk dat het slavernijverleden herdacht wordt. “Maar belangrijker is dat gekeken wordt hoe de afstammelingen van de Afro-Surinamers de kennis, kunde en het erfgoed dat ze aan deze periode hebben overgehouden, kunnen gebruiken tot verbetering van de eigen situatie. We moeten eraan denken om deze periode in te richten met niet alleen leuke activiteiten, maar ook een verdienmodel eraan koppelen.”

Mormon, een onderneemster, streeft ernaar de Krioro Wiki oftewel Jamboree of African Diaspora uit te laten groeien tot een periode met evenementen die even goed aanslaan als de owruyari dyugudyugu in Suriname. “De cultuur herbergt zoveel in zich dat we haar toeristisch kunnen aanwenden. We moeten het uitbreiden. Denk aan fashion, kunst, cultuur en zeker ook erfgoed. Gecombineerd met al het mooie dat Suriname heeft in het binnenland bijvoorbeeld zou het wel mogelijk moeten zijn dit voor elkaar te krijgen”, aldus Mormon.

Zij benadrukt dat de extra bezoekers die door Copa  Airlines naar Suriname gebracht zullen worden vanaf de volgende maand, ook bediend moeten worden in de vorm van attracties. “We zien steeds meer dat bestemmingen proberen om het hele jaar door activiteiten te hebben om toeristen aan te trekken. Krioro Wiki heeft de potentie om dat te bieden.”

De initiatiefnemer benadrukt echter dat het ideaal iets is van lange termijn. “We willen dit realiseren over ongeveer vijf jaar. Maar de eerste stap is alvast om alle activiteiten die in en rondom de periode van 1 juli de dag waarop de afschaffing van de slavernij herdacht wordt op één plek te vermelden. Het is belangrijk dat alle Afro-organisaties die een activiteit hebben die aan ons doorgeven. We gaan dan via sociale media en alle kanalen van Naks deze activiteiten onder de aandacht brengen van het grotere publiek. Dat bespaart organisaties tijd, moeite en menskracht en alles is dan overzichtelijk, ook voor de toeristen die ons land in deze periode bezoeken.”

Voor de naam Krioro is gekozen omdat de Krioro mama op de plantages tijdens de slavernij vaak de bindende factor was; ze lette op alle kinderen. Wiki staat voor ‘wordt bewust’ en niet voor slechts een week. De periode is zondag begonnen met een Opo Dronactiviteit bij Naks. De organisatie streeft ernaar de periode af te sluiten eind juli met een black business event.

Bron: De Ware Tijd d.d. 29 mei 2019