Our Story: Daniel Hale Williams, pionier op het gebied van hartchirurgie

Amerikaanse arts Daniel Hale Williams (18 januari 1856-4 augustus 1931), een pionier op het gebied van de geneeskunde, was de eerste Black arts om succesvolle open voeren hart chirurgie. Dr. Williams richtte ook het Provident Hospital in Chicago op en was medeoprichter van de National Medical Association.

Vroege jaren

Daniel Hale Williams, III, werd geboren op 18 januari 1856 als zoon van Daniel Hale en Sarah Price Williams in Hollidaysburg, Pennsylvania. Zijn vader was een kapper en het gezin, inclusief Daniel en zijn zes broers en zussen, verhuisde naar Annapolis, Maryland, toen Daniel nog een jonge jongen was. Kort na de verhuizing stierf zijn vader aan tuberculose en zijn moeder verhuisde het gezin naar Baltimore, Maryland. Daniel werd een tijdje schoenmakersleerling en verhuisde later naar Wisconsin, waar hij kapper werd. Na zijn afstuderen aan de middelbare school raakte Daniel geïnteresseerd in medicijnen en diende hij als leerling bij een bekende plaatselijke chirurg, Dr. Henry Palmer. Deze stage duurde twee jaar, en daarna werd Daniel toegelaten tot het Chicago Medical College, verbonden aan Northwestern University. Hij studeerde af in 1883 met een MD-graad.

Carrière en prestaties

Dr. Daniel Hale Williams begon geneeskunde en chirurgie te beoefenen in de South Side Dispensary in Chicago. Hij was ook de eerste zwarte anatomie- instructeur aan het Chicago Medical College, waar hij opmerkelijke toekomstige artsen lesgaf, zoals Mayo Clinic’s mede-oprichter Charles Mayo. Tegen 1889 waren andere opmerkelijke benoemingen voor Dr. Williams onder meer de City Railway Company, de Protestant Orphan Asylum en de Illinois State Board of Health. Dit waren voor die tijd zeer unieke prestaties, gezien het feit dat er op dit punt in de geschiedenis van de Black American maar heel weinig zwarte artsen waren .

Dr. Williams verwierf een reputatie als een zeer bekwame chirurg wiens praktijk behandeling omvatte voor alle patiënten, ongeacht ras. Dit was in die tijd levensreddend voor zwarte Amerikanen omdat ze geen toegang kregen tot ziekenhuizen. In ziekenhuizen mochten zwarte doktoren ook niet op het personeel komen. In 1890 vroeg een vriend van Dr. Williams hem om hulp omdat zijn zus de toegang tot de verpleegschool werd geweigerd omdat ze zwart was. In 1891 richtte Dr. Williams de Provident Hospital and Nursing Training School op. Dit was het eerste interraciale ziekenhuis in de VS dat eigendom was van en geëxploiteerd werd door het Zwart en diende als oefenterrein voor verpleegsters en zwarte doktoren.

Eerste openhartoperatie

In 1893 verwierf Dr. Williams bekendheid omdat hij met succes een man, James Cornish, met steekwonden in het hart behandelde. Hoewel artsen destijds op de hoogte waren van het revolutionaire werk van Louis Pastuer en Joseph Lister met betrekking tot ziektekiemen en medische chirurgie, werd openhartoperatie over het algemeen vermeden vanwege het hoge risico op infectie en daaropvolgend overlijden. Williams had geen toegang tot röntgenfoto’s, antibiotica, anesthetica, bloedtransfusies of moderne apparatuur. Met behulp van de antiseptische techniek van Lister, voerde hij de operatie uit waarbij hij het pericardium (beschermende voering) van het hart hechtte. Dit zou de eerste succesvolle hartoperatie zijn die wordt uitgevoerd door een zwarte arts en de tweede door een Amerikaanse arts. In 1891, Henry C. Dalton had operatief een pericardiale wond van het hart gerepareerd bij een patiënt in St. Louis.

Latere jaren

In 1894 verkreeg Dr. Williams de functie van hoofdchirurg in het Freedmen’s Hospital in Washington, DC. Dit ziekenhuis diende de behoeften van de arme en voorheen tot slaaf gemaakte mensen na de burgeroorlog . In vier jaar tijd heeft Williams het ziekenhuis getransformeerd, waardoor dramatische verbeteringen zijn aangebracht in de opname van chirurgische gevallen en het sterftecijfer van het ziekenhuis drastisch is teruggedrongen.

Dr. Daniel Hale Williams slaagde er zijn hele leven in ondanks discriminatie . In 1895 was hij medeoprichter van de National Medical Association als reactie op de weigering van het lidmaatschap van zwarte mensen door de American Medical Association. De National Medical Association werd de enige nationale professionele organisatie die beschikbaar was voor zwarte artsen.

In 1898 nam Williams ontslag bij Freedmen’s Hospital en trouwde met Alice Johnson, dochter van beeldhouwer Moses Jacob Ezekiel. De pasgetrouwden keerden terug naar Chicago, waar Williams hoofd chirurgie werd in het Provident Hospital.

Dood en erfenis

Nadat hij in 1912 ontslag had genomen bij het Provident Hospital, werd Williams aangesteld als stafchirurg in het St. Luke’s Hospital in Chicago. Onder zijn vele onderscheidingen werd hij de eerste zwarte kerel van het American College of Surgeons genoemd. Hij bleef in het St. Luke’s Hospital totdat hij in 1926 een beroerte kreeg. Na zijn pensionering bracht Williams zijn resterende dagen door in Idlewild, Michigan, waar hij stierf op 4 augustus 1931.

Dr. Daniel Hale Williams zou een erfenis van grootsheid nalaten ondanks discriminatie. Hij toonde aan dat zwarte mensen niet minder intelligent of waardevol zijn dan alle andere Amerikanen. Hij heeft vele levens gered door het Provident Hospital op te richten en bekwame medische zorg te bieden, en hij hielp ook bij het opleiden van een nieuwe generatie zwarte artsen en verpleegsters.

Bronnen

  • “Daniel Hale Willaims: Alumni-expositie.” Walter Dill Scott, University Archives, Northwestern University Library , Northwestern University Archives (NUL), exhibits.library.northwestern.edu/archives/exhibits/alumni/williams.html.
  • “Daniel Hale Williams.” Biography.com , A&E Networks Television, 19 januari 2018, www.biography.com/people/daniel-hale-williams-9532269.
  • “Geschiedenis – Dr. Daniel Hale Williams.” The Provident Foundation , www.providentfoundation.org/index.php/history/history-dr-daniel-hale-williams.
  • “De tweede openhartoperatie van de natie, 119 jaar geleden in Chicago uitgevoerd.” The Huffington Pos t, TheHuffingtonPost.com, 10 juli 2017, www.huffingtonpost.com/2012/07/09/daniel-hale-williams-perf_n_1659949.html.