Onderzoek moet stadsslavernij Suriname blootleggen

PARAMARIBO – “Ieder plantagesysteem was afhankelijk van een stad, een bestuurlijk centrum. En in die stad had je ook slavernij en dat was ook zo in Suriname.” Dat stelde Karwan Fatah-Black tijdens een lezing bij het Nationaal Archief Suriname (NAS), schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Fatah-Black, docent aan de universiteit van Leiden, gaf op 15 februari de inleiding “Eigendomsstrijd” – over slavernij, manumissie en emancipatie in Paramaribo. Fatah-Black onderzoekt de Nederlandse koloniale geschiedenis, in het bijzonder de slavernij. Hij verzorgt ook onderwijs over deze onderwerpen.

Bij onderzoek naar de slavernij is volgens de inleider altijd gekeken naar de plantages, maar niet naar het systeem dat de plantages bezat. Stadsslavernij zou altijd buiten beeld gebleven zijn bij historici. “Dat wil ik ook veranderen, omdat in die stad een vrije gemeenschap ontstond van gemanumitteerden, vrijgelatenen, die een weg naar vrijheid hadden gevonden en die eigenlijk de basis zijn gaan vormen van de groep die we vroeger wel stadscreolen noemden, dus de stedelijke Afro-Surinamers. En de geschiedenis van die stadsgemeenschap ontbreekt nog in de geschiedenisboeken”, vertelde de inleider volgens het NII.

Tanya Sitaram, hoofd Publieke Diensten van het NAS, ervaart het als positief dat er onderzoekers zijn, die graag meer over de Surinaamse geschiedenis willen vertellen en/of schrijven. Het Nationaal Archief biedt daarvoor de primaire bronnen. “Het is natuurlijk goed dat buitenlandse onderzoekers over Suriname onderzoek doen met de archieven, maar uiteindelijk is het onze geschiedenis en wij moeten het ook schrijven en herschrijven”, zegt zij tegen het NII.

De NAS-topper doet roept studenten en geïnteresseerden op. “Kom naar het nationaal archief en maak gebruik van die primaire bronnen die hier zijn en probeer ook vanuit jouw perspectief onderwerpen te belichten. Ook al is er al een onderzoek gedaan daarover. Je weet maar nooit wat jouw perspectief naar voren kan brengen of wat dat nieuwe is dat jij kunt vinden”, benadrukt Sitaram tegenover het NII.

De lezing van Fatah-Black is georganiseerd door het NAS in samenwerking met de studierichting Geschiedenis van de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=473936 d.d. 05/03/2019