Nieuwe cd Lisibeti moet kennis over muziek vergroten

PARAMARIBO – “Easy listening is een onderschat en verwaarloosd genre binnen het geheel van muziekproducties in Suriname. Het is vooral buitenlandse muziek die in hotels, bij de spahuizen of poliklinieken te horen is”, meent musicus en componist Liesbeth Peroti. Zondag introduceert zij haar nieuwste cd ‘Lisibeti Piano Easy Listening’ in het Houttuyn Welnessresort.

“Er zal een interview met mij plaatsvinden waarbij men meer te weten zal komen over de achtergronden van luistermuziek en het gekozen repertoire. Maar ook de kracht van achtergrondmuziek. Ik zal niet spelen op die dag maar er zullen wel een aantal nummers van de cd te horen zijn en daar zal ik dan weer uitleg over geven”, zegt Peroti.

“Een optreden zou meer het accent leggen op mij als performer, maar ik wil dat men naar de muziek luistert en het ervaart. Het is namelijk geen concertmuziek maar achtergrondmuziek. Het gaat niet om zitten en luisteren.” Volgens de componiste is de muziek bestemd voor thuis, de spa of in de polikliniek. “Het is echt heel functionele muziek. Het voert je mee in een bepaalde sfeer.”

Zij meent dat er te weinig wordt gesproken over dit aspect binnen het geheel van muziek maken. “De gemeenschap moet niet alleen gevoed worden met vluchtige, drukke entertainmentmuziek. Want dit genre heeft te maken met componeren en arrangeren.” Peroti geeft aan dat ze geïnspireerd wordt door bekende nummers die heel anders klinken op de piano.

Zij legt uit dat het op de internationale markt bekend is dat er van populaire nummers een easy listening-bewerking wordt uitgebracht. “Ik speel nu vaker piano omdat ik wil relaxen, maar soms wil ik het gewoon horen. Als ik op zoek ga naar die muziek dan is die zo te vinden op Youtube. Maar ik wil bepaalde dingen horen en jammer genoeg is dat er niet. Het zijn echt enkele van mijn lievelingsnummers en ik moest ze dus zelf opnemen.”

Bronvermelding: Tascha Samuel, 03/08/2019 13:29