Nieuw theaterstuk Nawaru

PARAMARIBO – In 2014 en 2015 zorgde Naks Wan Rutu (Nawaru) voor een ware opschudding in podiumkunst. Met het culturele spektakel ‘Siri fu Afrikiti’ (zaden van Afrikanen in de kromantitaal) liet de groep, samen met de jongerenzangafdeling Ala Firi, het publiek kennismaken met de verschillende uitingsvormen (zang en dans) tijdens een winti prey. Na vier uitverkochte shows is het heel stil geweest rondom de creatieve jongeren van Naks.

Nu zijn ze terug met de voorstelling ‘4 pasi fu miti Anana‘. Op 8 en 9 september wordt dit stuk opgevoerd in de Eddy Wessels Gehoorzaal van het Cultureel Centrum Suriname (CCS). “Het nieuwe theaterstuk is een uitgebreide versie van ‘Siri fu Afrikiti’, waar naast de presentatie van sierlijke danspassen, muziek, kleding en attributen van verschillende winti’s, de focus deze keer ook gelegd wordt op dans en drama”, zegt Priscilla van Holt, publiciteitsvrouw van het stuk.

Van Holt speelt ook een rol in het stuk; zij is een van de vele danseressen. De hoofdfiguur van dit stuk is Amba, gespeeld door Montana Plein, een Afro-Surinaams meisje dat niets van haar cultuur afweet. Haar drang is om op zoek te gaan naar haar roots. In haar droom krijgt ze bezoek van een voorouder die haar vertelt wie ze is, wat bij haar hoort en hoe ze ermee moet omgaan. Ze leert op verschillende manieren hoe ze in contact kan komen met de Schepper.

De verschillende entiteiten presenteren zich aan haar. Ze laten haar zien welke winti’s verbonden zijn aan de elementen lucht, bos, aarde en water en hoe zij in contact kan komen met Anana, de Schepper. “Er zijn hoofdwinti’s die Amba wegwijs gaan maken hoe het allemaal moet”, zegt Van Holt. Het publiek zal volgens haar het stuk makkelijk kunnen volgen. Ook als dat niet bekend is met de winticultuur. “Vandaar dat we een stukje drama in het stuk hebben verwerkt, waarbij de hoofdrolspeler uitleg geeft welke winti ze krijgt en waar die vandaan komt.”

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina