Naks terug in de tijd met Fosten Kawina Neti

Iwan Esseboom, die vorig jaar nog door de Sranan Fosten Fesa tot Kasekolegende werd onderscheiden, zal ook bij de Fosten Kawina Neti optreden. Foto: dWT Archief

PARAMARIBO – Kawina muziek heeft een rijke cultuurgeschiedenis. De puur afro-Surinaamse volksmuziek is de voorloper van huidige populaire muziekstijlen als kaseko, kaskawi en kabula. Omdat de traditionele kawina niet meer zo vaak wordt bespeeld en het hierdoor verloren dreigt te gaan, organiseert Naks op 2 juni de Fosten Kawina Neti. “Met dit evenement brengen we het publiek terug in de tijd van kawina legendes als Johan Zebeda, Olenski en anderen die de echte lalla kawna ten gehore brachten”, zegt Marjorie Peer, coördinator van het evenement.

Het evenement is onderdeel van de activiteiten van de Kriyoro Wiki met als thema A krakti fu wi kulturu. “We zeggen niet dat de huidige ontwikkelingen van de muziek fout zijn, want we gaan ook mee met de ontwikkelingen. Maar als instelling is het onze taak om het culturele erfgoed dat onze voorouders ons hebben nagelaten te beschermen en te behouden. Dat gaan we op die avond aan het publiek tonen”, zegt Peer.Kawina is pure afro-Surinaamse volksmuziek die na de afschaffing van de slavernij in 1863 verder tot ontwikkeling is gebracht. Tijdens de slavernij communiceerden de slaven met zang middels vraag en antwoord. Hierdoor is de traditionele kawina ontstaan die raakvlakken heeft met gospelmuziek in het meerstemmige vraag- en antwoordspel.

De muziek werd begeleid met traditionele percussieinstrumenten. Het vraag- en antwoordsysteem is daardoor uitgegroeid tot een ritmische dans. De teksten waren van oorsprong religieus en na de slavernij veranderden deze naar maatschappijkritische tot zelfs politieke passages.  De kawina is ook heel goed geïntegreerd bij andere bevolkingsgroepen in Suriname. De instrumenten die te pas komen bij kawna zijn de kwabangi, harkawna, kotkawna, timba, sek seki. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van geluidsversterkers.

Het programma start om vier ’s middags. Hoewel het evenement het karakter van een show heeft, zullen de eerste twee uren wat formeler zijn.  “We hebben een heleboel top Surinaamse artiesten, maar we hebben een selectie gemaakt van een top tien kawina artiesten die liederen van de kawina legendes zullen vertolken. Twee van de vocalisten zijn zelfs zonen van legendes, die hun vader hebben zien optreden”, zegt Peer. Deze vocalisten betreffen Wendel Zebeda en Sjeetjes Mijnals. De overige artiesten die zullen optreden zijn Jeff Pocorni, Ruben ‘ Stoffy’ Muringen, Carlos Aaron, Iwan Esseboom, Judith Willems, Merelin Goring, Rodney Frederik, en Bryan Kratja.

“Van Esseboom hebben we een single, met een kasekonummer, die hij op kawinamuziek bespeelt. Zijn single dateert uit de jaren zeventig, tachtig en hij wordt in de gelegenheid gesteld om dat nummer weer voor het publiek te zingen”, zegt Peer.Ze benadrukt dat er in dit gedeelte authentieke kawna liederen ten gehore gebracht zullen worden. “Als de muziek wordt gespeeld zal men automatisch met de ritmes willen bewegen. Dat mag, maar we hebben ook een after-party, waar de gasten helemaal los op de dansvloer mogen gaan”, zegt Peer. In de after party treedt Naks Kwanzaa, dat momenteel erg in de lift is, op. Zij zijn een van de weinige groepen die nog traditionele kawinamuziek bespelen. Daarnaast treden Naks Kawina Loko en Sangrafu. De inkomsten van de show zullen aangewend worden voor de renovatie van de dansstudio van Naks.

Bron