NAKS Taki Tangi – Afro-Surinamers moeten uit overlevingsdrang

PARAMARIBO – Tientallen personen, gekleed in koto’s, angisa’s en culturele klederdracht hebben zondag in het Fort Zeelandia meegedaan aan de twintigste NAKS Taki Tangi.

“Het initiatief voor de Taki Tangi kwam van Elfriede Baarn-Dijksteel. Omdat het de twintigste keer is, noemen we het een Gran Tak Tangi. Als onze voorouders niet hadden gestreden voor vrijheid, konden we hier nu niet zitten. We zeggen ze daarom dank”, zegt NAKS-voorzitter Siegmien Staphorst. Het thema dit jaar is ‘Kriyoro Wiki’. Dit is niet alleen gelieerd aan de weekactiviteiten, maar de diepere betekenis van het woord met betrekking tot alertheid en progressie onder de Afro-Surinamers.

Sherida Mormon heeft tijdens de Taki Tangi een inleiding gehouden over het thema en riep de Afro-Surinamers op om een transitie te maken van overlevende verzorgende groep naar innovatie en groei. Volgens haar moet de situatie van Afro-Surinamers systematisch en collectief worden veranderd en verbeterd.

“Als we ons blijven richten op overleven, dan zal onze plek op de sociaal-economische ladder laag blijven. We moeten van consumptief naar productief. Als organisaties moeten we een sterke keten vormen.” De Gran Taki Tangi werd opgefleurd door verschillende traditionele liedjes, dansen en muziekoptredens van NAKS Kwanzaa en muziekschool Mi Agida.

Bottom of Form

Bron:http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/07/01/afro-surinamers-moeten-uit-overlevingsdrang/