NAKS op zoek naar vrijwilligers

PARAMARIBO – Het inventariseren en vastleggen van het Afro-Surinaams cultureel erfgoed voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco is veel werk. Na een succesvol pilot-veldonderzoek voor de inventarisatie van de koto als traditionele klederdracht van de Afro-Surinamers vorig jaar juli, is Naks erg gemotiveerd om de overige onderwerpen met vier werkgroepen ook te gaan inventariseren en vast te leggen.

“Het werk is erg veel en daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers”, zegt Siegmien Staphorst, voorzitter van Naks. Vrijdag 10 februari houdt de organisatie in het Nakscentrum een speciale bijeenkomst waarbij de vrijwilligers over het project ingelicht zullen worden. De bijeenkomst start om zes uur ’s avonds.

In november 2014 werd Naks door het directoraat Cultuur benaderd om als nationaal coördinator op te treden voor de inventarisatie van het Afro-Surinaams cultureel erfgoed. Dat was als onderdeel van het proces van onderzoeken, vastleggen en beschermen van het cultureel erfgoed zoals vastgelegd in de Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage (2003) van de Unesco. Naks stelde tijdens een seminar in juli 2015 vijf werkgroepen in: Ambachten en Beroepen, Kleding en Sieraden, Muziek, Dans en Theater, Religie en Talen, Boeken en Literatuur.

Vorig jaar juli begon de werkgroep Kleding en Sieraden een pilot-veldonderzoek naar de koto. “Dat is heel goed verlopen en voor dit jaar willen we vijf andere onderwerpen nader onderzoeken en gereedmaken voor indiening bij de Unesco”, zegt Staphorst. Behalve de voorbereiding voor Unesco wil de organisatie ook in Suriname activiteiten ontplooien om hier het bewustzijn voor de gekozen thema’s te vergroten.

Bron: De Ware Tijd 08/02/2017