Na 12 jaar weer Sa Ndyuka Uma-contest

PARAMARIBO – In 2007 is voor het laatst de Sa Ndyuka Uma-contest gehouden. De stichting Sa Ndyuka Uma vindt het hoog tijd dat deze bijzonder miss verkiezing weer georganiseerd wordt. “Het is een activiteit waarbij de meisjes niet alleen hun talent laten zien, maar vooral de cultuur van de verschillende binnenlandse gemeenschappen waar zij vandaan komen”, vertelt Joan Dogojo van de organisatie. “Als oud-contestant van Miss Alida weet ik dat er dingen zijn die je leert tijdens zo een contest, die je niet in de schoolbanken zal leren.”

Negen jongedames zullen het op 26 juli in de Anthony Nesty Sporthal tegen elkaar opnemen om de titel van ‘Sa Ndyuka Uma 2019’. Het thema is ‘Buskondre uma fu tide’. “Het thema moet de aspiraties en dromen die moderne jonge buskondre uma hebben aangeven. De show is namelijk een reis van de cultuur van toen naar wat ze nu willen en kunnen”, licht Dogojo toe. De dames zijn geselecteerd uit een groep die zich heeft opgegeven na een oproep via Radio en TV Asosye. De verkiezing wordt in samenwerking met dit mediahuis georganiseerd. Lafanda Kudemusu, de laatst gekroonde miss, zal ook aanwezig zijn om de nieuwe miss te kronen.

Een van de absolute vereisten om deel te kunnen nemen aan de verkiezing is dat de dames een van de marrontalen machtig moeten zijn. De afgelopen maanden zijn ze door verschillende mensen getraind in looptechnieken, presentatie, dans en de zeer populaire ‘nongo’-ronde. “De nongo is een gezegde, een odo. Je hebt verschillende soorten nongo die je voor elk moment in het leven kan gebruiken. U zal op die avond ook verschillende soorten dans zien zoals awasa, banamba en anderen”, vertelt Carmen Pinas, een van de trainers. De mc van de dag was Mudyesi Ankossie.

De deelnemers zijn: Romaica Dinge (uit Bendekonde/Kajana), Zuwena Misdjan (uit Peeto-ondoo/Pikinsantie), Kedischa Bow (uit Nieuw Kofffiekamp/Wangfinga), Marcella Engelhart (Mainsi/Kisai), Sudeska Misiedjan (uit Licanaumofoe/Baling), Odile Goddet (uit Poeketi/Pamaka), Rachel Kodjo (uit Mooitakie/Poeketi), Livinia Djanie (uit Drietabbetje/Poeketi) en Vhy-Shelta Toto (uit Abenastong/Kisai). “We hebben de dorpen genoemd van de vader en de moeder”, licht Pinas toe.

Bron: De Ware Tijd d.d. 10.06.19