Mungroo, oud-voorzitter Schrijversgroep ’77, heengegaan

Oud-voorzitter van de Schrijversgroep ’77, Albert Mungroo, is heengegaan. Hij werd 88 jaar. Vanavond wordt de singi neti gehouden in het CLO-gebouw. De uitvaart vindt zaterdag plaats.  “Albert Mungroo was een rustig en bedachtzaam iemand, heel gelovig en spiritueel,” zegt dichter S. Sombra (Stanley Slijngaard). “In nog geen jaar tijd hebben we weer één van onze schrijvers/cultuurdragers van weleer verloren.”
Mungroo werd op 8 maart 1931 te Burnside in het district Coronie geboren. Hij studeerde wiskunde en economie in Nederland en was districtscommissaris van Brokopondo en Coronie, leraar en directeur van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij. Hij schreef voornamelijk lyrische poëzie. Enkele bundels: Sranan boetjeti (1970), Pe Sranan bigin (1975), Een zucht uit het hart (1982), Savannebloem (1991) en Visioenen uit de wind (1995).
Albert Mungroo was van 1982 tot en met 1987 de derde voorzitter van de Schrijversgroep ’77, na Frank Martinus en Mechtelly Tjin A Tsie. Ondanks de turbulente periode waarin hij de voorzittershamer hanteerde, heeft hij samen met het toenmalige bestuur, waarin ook zitting hadden Frits Wols en S. Sombra veel gedaan om de literaire vlam brandende te houden.
Elke maand werd een lezing gehouden door prominenten uit de literaire en culturele wereld uit binnen- en buitenland. “We hadden geen vaste plek en hielden de lezingen daarom vaak op de bovenverdieping van een gebouw aan het begin van de Sophie Redmondstraat; het directoraat Cultuur had daar de verdieping gehuurd en we mochten er gebruik van maken. Ook hielden we onze lezingen in de foyer van Thalia en daar is toen het contact gelegd met beheerder van de bar, Osje Braumuller, van het latere Tori Oso. Ook hielden we ‘meet the people’ ontmoetingen op de stoep van het ministerie van Financiën en bij Krasnapolsky, waar we samen met onze voorzitter Mungroo voordrachten hielden en onze bundels presenteerden,” blikt Sombra terug. De Schrijversgroep ’77 condoleert de familie en nabestaanden van Albert Mungroo.