Elly Purperhart in 2015 bij de presentatie van haar biografie ‘Leven en werk van winti duman Elly Purperhart’. Foto: Jason Leysner

‘Ma Elly’ Purperhart overleden

De bekende duman Eleonoor ‘Ma Elly’ Purperhart is zondagavond overleden. Dit bevestigt Iwan Wijngaarde, die met zijn Feydrasi fu Afrikan Srananman de organisatie van de jaarlijkse ‘owruyari switwatra’ op het Onafhankelijkheidsplein in 2011 van ‘Ma Elly’ overnam.

De bekende duman zorgde vanaf 1993 jaarlijks dat op oudejaarsdag duizenden op het Onafhankelijkheidsplein een ritueel kruidenbad van haar kregen, om het nieuwe jaar schoon in te gaan. Omdat ze vanwege haar hoge leeftijd en gezondheid de voorbereidingen niet meer aankon, trainde ze Vanessa Konigferander, Sandra Lecouvre en Gisla Boys die vanaf 2015 de traditie voortzetten. Hoewel ‘Ma Elly’ vanaf dat jaar op non-actief ging, was ze altijd bij de switwatra-activiteit aanwezig tot vorig jaar.

Haar afwezigheid viel bij enkele aanwezigen op en Wijngaarde maakte toen bekend dat het niet meer zo goed ging met ‘Ma Elly’. “Een groot verlies. We zagen het al aankomen en waren blij met elke ademhaling van haar. In de periode dat ze niet meer kon, hebben we goed met elkaar gesproken en we zijn vooral blij met haar nalatenschap, want ze heeft een heleboel mensen opgeleid. Vooral bij Naks en andere organisaties waardoor we nu op een hoger cultureel niveau zijn gekomen”, zegt Wijngaarde.

In 1968 sloot ‘Ma Elly’ zich aan bij Naks waar ze heel actief was als actrice en voordrachtkunstenares. Ze werkte mee aan diverse grote theaterproducties en in dit verband was ze onderdeel van diverse Carifesta-delegaties. Als onderwijzeres trad ze in 1973 in dienst van de Kennedyschool voor gehoorgestoorde en dove kinderen. Ze schreef vanaf haar dertiende gedichten en haar debuut dichtbundel ‘Lusu na tetey’ verscheen in 1976.

In haar loopbaan als duman heeft ‘Ma Elly’ geestelijke nood helpen lenigen en historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd. Ook heeft ze rituelen uitgevoerd voor de zielenrust van Afrikaanse gevangen die aan de Surinaamse kust werden omgebracht. In 2015 bracht Naks haar biografie ‘Leven en werk van winti duman Elly Purperhart’ uit. ‘Ma Elly’ is 86 jaar geworden.

bron: dwtonline.com