Lezing Singi Neti voor inzicht in traditie

PARAMARIBO – De traditie van singi neti dreigt verloren te gaan. Ondanks redelijk goede belangstelling voor de kennisoverdracht tijdens de Singi Neti Leiderschapscursus in Naks, constateert de organisatie dat in veel overlijdensberichten het verzoek tot geen rouwbeklag wordt gedaan en dat er ook geen singi neti wordt gehouden.

“In de meeste gevallen is het de wens van de overledene die door de familie wordt uitgevoerd. Als iedereen dit overneemt, hebben we straks geen singi neti meer. Het is toch vreemd als je met deze traditie bent opgegroeid en er plots afstand van neemt”, zegt Sjachnaz Pengel, de Naks-publiciteitsvrouw.

Een singi neti wordt op de eerste plaats gehouden om dankbaarheid te tonen aan de Schepper, maar is ook bedoeld om nabestaanden te troosten en de overledene zingend en biddend te begeleiden naar de volgende bestemming. Pengel gelooft er heilig in dat de voorouders van de Afro-Surinamers door veel te zingen het harde werk op de plantages konden overleven en hun cultuur verder konden verspreiden. Zij noemt zang één van de belangrijkste cultuurelementen van de Afro-Surinamers.

In de wandelgangen hoort Pengel, zelf ook lid van een singi neti-groep, dat sommige mensen afzien van een singi neti, omdat sommige rouwbijeenkomsten omgetoverd worden tot een feest. “Mensen nemen een hele catering met bar, waar er veel sterke drank wordt gedronken. Ik zeg niet dat het niet mag, maar het kan zijn dat vanwege die grote financiële uitgave men dan besluit tot geen rouwbeklag en het niet houden van een singi neti.

De Singi neti-cursus was een initiatief van wijlen Rudy Strijk die de opleiding in 2014 startte. Momenteel is de zevende editie gaande en zijn acht cursisten ingeschreven. Om de verschillende stappen van de cursus zo goed mogelijk over te dragen worden maximaal tien cursisten toegelaten. Naast het theoretisch gedeelte wordt ook stage gelopen bij echte singi neti.

Met de cursus zorgt de organisatie voor continuïteit. “Na afronding van de cursus stimuleren we de cursisten om ook nieuwe singi neti-groepen te vormen”, zegt Pengel. “Tijdens de opleiding hebben we vaak vertegenwoordigers van het javanisme, het hindoeïsme, de islam en marrons op bezoek gehad die vertelden hoe zo een rouwbijeenkomst bij hen aan toegaat.”

De kennisoverdracht over de traditionele Afro-Surinaamse rouwbijeenkomst is tot nog toe in cursusvorm gedeeld. Om een breder publiek te bereiken, organiseert Naks op 18 mei een lezing, waar men meer inzicht in deze culturele traditie zal geven. Het thema van de lezing is ‘Singi neti als traditioneel rouwverwerking instrument bij Afro-Surinamers’.

Cursusleider Henry Bell is de keynotespreker. Hij zal onder meer vertellen hoe het er in andere culturen aan toegaat. Na de presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen aan de panelleden Dorenia Babel (okomfo fu kondre) en dominee Edgar Loswijk.

 

Bron: De Ware Tijd d.d. 08/05/2019