Hoogestraat wordt Eugène Gesselstraat

Eugène ‘Oom Sjenie’ Gessel.
De Hoogestraat, zijn geboortestraat,
is op zijn honderdste verjaardag naar hem vernoemd.
Foto: Irvin Ngariman

 

PARAMARIBO – Eugène Gessel geldt als een van de meest indrukwekkende en inspirerende persoonlijkheden van Suriname, met een staat van dienst om u tegen te zeggen. Niet voor niets wordt hij door radiopresentator Gerold Vliet ‘de grote geest’ genoemd. ‘Oom Sjenie’, zoals hij bekend staat, vertelt dinsdag op zijn honderdste verjaardag een deel van zijn verhaal.

“Ik had eigenlijk een ander concept voorbereid voor de Ware Tijd,  maar daarvoor moet je een andere keer komen zodat we rustig kunnen praten”, zegt Gessel. Het merendeel van zijn betoog gaat over zijn stokpaardjes ‘onderwijs, staatsrecht, staatsinrichting en de politiek’. Van de gebeurtenissen in zijn leven herinnert hij zich niet alleen alle jaartallen en omstandigheden, maar ook de exacte dag, datum en tijd.

Als een koning in zijn stoel zittend, met naast zich zijn echtgenote Matilda Gessel-Braaf, zegt de jarige: “Ik heb mijn bijdrage geleverd, ik heb een gelukkig en productief leven geleid, heb een goed huwelijk en wat dat betreft heb ik de juiste keus gemaakt, ik wil niets meer dan genieten van de voldoening.” Zijn wederhelft, statig en met een charmante lach op haar gezicht, zegt: “Ik ben geen goede spreker als hij, maar ik zeg ook dat we een gelukkig leven hebben samen.”

Op zijn verjaardag kreeg Gessel een bijzonder cadeau: de Hoogestraat, waar hij geboren is, wordt naar hem vernoemd. Dat werd hem dinsdagochtend meegedeeld door de directeur van het Kabinet van de President, Eugène van der San. Gessel reageerde verheugd: “Het is mijn geboortestraat en het is daarom een grote eer voor mij.”

Het NII meldt dat president Desi Bouterse de jarige persoonlijk is komen feliciteren. “Ik dank de almachtige dat u nog in ons midden bent en nog zo scherpzinnig bent” zei hij volgens het NII  tegen Gessel, die daarop zijn “positief-neutralistische kijk op zaken” met het staatshoofd zou hebben gedeeld.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=469916 d.d. 23/01/2019