‘Fosten Kawina Neti’ in de smaak gevallen

PARAMARIBO – Kawinaliefhebbers zijn zondag flink aan hun trekken gekomen bij de ‘Fosten Kawina Neti’ in Naks. Aan het begin van ‘het feestje’ schuifelden slechts enkele aanwezigen aarzelend op de dansvloer. Maar bij het verschijnen van de vrolijke kotomisi van Naks sloeg de sfeer over naar een andere versnelling. Zwaaiend met hun armen en luid roepend ‘hiep piep piep’ kregen ze meer aanwezigen op de dansvloer.

De plastiek stoelen die netjes in rijen voor het podium waren opgesteld, verdwenen langzaamaan naar achteren, waardoor de dansvloer verruimd werd. Het stralende weer, gezellige mensen en de geweldige muzikale presentaties van de top tien kawina vocalisten, geselecteerd door Naks, zorgden voor een geslaagd evenement. Met het evenement brengt Naks ode aan de kawinalegendes uit de jaren zeventig en tachtig die zijn overleden. Het overdekte Naks-terrein was behalve met fleurige pangi ook met de hoezen van de oude elpees versierd.

Als eerste trad Iwan Esseboom op, die het nummer ‘You na wan moi uma’ van de Fun Masters (1982) en ‘Die mi doro nomo’ van zanger G. Bendo uit het album ‘Grontapu na asi tere’ van Naks zang en dansjunior kawinaband uit 1978, vertolkte. Liederen van icoon Johan Zebeda en anderen als N. Pocorni, S. Wekker, G. Mijnals werden vertolkt door de vocalisten Jeff Pocorni, Merelin Goring, Brayen Kratja, Arthur ‘Sjeetje’ Mijnals, Judith Willems, Rodney Frederik, Wendel Zebeda, Carlos Aaron en Ruben ‘Stoffy’ Muringen. De vocalisten werden begeleid door de muzikale band Naks Kaseko Loko.

Musicus Eldridge Zaandam, die de quatro bespeelt, is speciaal voor de ‘Fosten Kawina’ erbij gehaald. De quatro is naast de kwakwa bangihar kawna, kot kawnatimba en sek seki één van de instrumenten die onmisbaar is bij kawinamuziek. Enver Panka, die samen met Latoya Boetius als master of ceremonies optrad, gaf op ludieke wijze uitleg over wat kawinamuziek precies is. “Kawna is Commewijne en kawina is de muziekstijl, waarbij de muzikanten gebruik maken van de traditionele instrumenten”, zegt Panka. Het verschil met de kaseko is dat de snaar en skratjidrum erbij komen.

Bij de hedendaagse kawina wordt ook gebruik gemaakt van de skratji dron. Het mixen met kaseko-instrumenten als de keyboard, bass gitaar, sologitaar en de blaasinstrumenten maakt dat er een nieuwe muziekstijl is ontstaan die kaskawi wordt genoemd. Na een korte pauze liet Panka de muzikanten één voor een de kawina instrumenten bespelen, waar hij ook korte uitleg over gaf. De meeste bezoekers hadden zich uitgedost in prachtige kleding. Op het terrein was er een photobooth ingericht waar men selfies kon maken. Voorafgaand aan de show is er middels zang stilgestaan bij de overleden kawinalegendes.

Of het evenement een vervolg krijgt, kan Darell Geldorp van Naks, nog niet precies zeggen. “Donderdag gaan we met alle vocalisten vergaderen en dan horen we ook van hen, hoe zij het zelf ervaren hebben”, zegt Geldorp. De ‘Fosten Kawina Neti’ is een van de vele activiteiten van Naks in het kader van de ‘Kriyoro Wiki’, waarbij de hele maand juni het cultureel erfgoed van de Afro-Surinamers centraal staat. Een lezing, theaterweekend, ‘Saamaka Gaangasa’, ‘Night of a Free Spirit’, ‘Prodo Banya’, de traditionele ‘Tak’tangi’ zijn enkele van de activiteiten die nog georganiseerd worden.

Bron: De Ware Tijd d.d. 04.06.2019