Fakkelloop voor bezinning op strijd voorouders

PARAMARIBO – Een lange stoet van mensen loopt in koor zingend langs de historische plekken in de binnenstad van Paramaribo waar de tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders werden gebracht. De deelnemers zijn voornamelijk gestoken in blauw-witte of Perzisch blauwe kleding.

Voor de elfde keer houdt Fiti fu Wini de fakkelprocessie aan de vooravond van de 1 juli- herdenking. “We doen dit elk jaar omdat we bezinnen en dankbaar zijn voor degene die ons zijn voorgegaan tijdens de slavernij”, zegt Kortensia Sumter-Griffith, voorzitter van de organisatie.

De fijne regendruppels geven aan dat het elk moment kan regenen. “Dat is het mooie van de wintireligie, die gestoeld is op de vier zuilen wind, water, lucht en aarde. Efu alen kon dan unu musu teki en. Het komt van Anana”, zegt Sumter-Griffith lachend. Toch hebben enkele deelnemers naast een kokolampu op batterijen, ook een paraplu bij zich.

Gelukkig breekt de regen niet door. De route loopt vanuit het Kodjo, Mentor en Present Pren naar het Kwakoe Plein. Bij het standbeeld van Kwakoe staan twee met pemba ingesmeerde waktiman de stoet op te wachten. Met zang en gebeden wordt Kwakoe omhangen met een pangi en een bigi kamisa.

Voor de loop hield Okonfo fu kondre Dorenia Babel een korte toespraak terwijl Sombra een krachtig gedicht voordroeg. Anders dan in voorgaande jaren hield de wintipriesteres dit jaar geen begi, maar gaf zij de aanwezigen een overdenking mee. “Efu esde no ben de, tide no ben bestan. Is het niet tijd dat we de vraag nu stellen wat we vasthouden van de geschiedens?” Wat hebben we geleerd uit het slavernijverleden en hoe gaan we verder?”

Zij vervolgde: “Hebben we onszelf afgevraagd wat er vóór 1492 is geweest? De Afrikanen die daarvoor hebben geleefd en wat zij ons hebben nagelaten? Wat leren we onze kinderen?” De wintipriesteres vindt dat vele Afro-Surinamers zich anno 2019 nog steeds vasthouden aan de geschiedenis die hen is opgedrongen. “Wij stellen ons open om onderdrukt te worden. A keti koti, ma den boei lusu k’ba? A boei nanga a keti e anga na unu skin. Kon lusu den keti dati, dan un meki a keti fu eenheid.”

 

Bron: De Ware Tijd d.d.