DRINK VEEL WATER

Bijna 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water; de hersenen bestaan voor 70% uit water en de longen voor bijna 90%. Een mens moet per dag ongeveer 2,4 liter vocht vervangen, een gedeelte door te drinken en een gedeelte wordt door het lichaam uit het voedsel gehaald. We weten allemaal dat water goed is voor ons, maar de exacte redenen daarvoor zijn soms een beetje vaag. En zelfs als we al weten waarom we veel water zouden moeten drinken, is het in Suriname jammer genoeg bij veel mensen geen gewoonte.

Hier volgen 9 redenen waarom je water zou moeten drinken

1) Gewichtsverlies
Water is één van de beste manieren om gewicht te verliezen. Ten eerste omdat het vaak drankjes met een hoog caloriegehalte vervangt, maar ook omdat het heel goed helpt om het hongergevoel te onderdrukken. Drink dus veel water om je gewichtsverlies te stimuleren.

2) Een gezond hart
Het drinken van een behoorlijke hoeveelheid water kan je risico op een hartaanval verlagen. Diegenen die meer dan 5 glazen water per dag drinken, lopen 41% minder kans op een hartaanval dan degenen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.

3) Energie
Als je uitgedroogd bent dan stroomt je energie weg en heb je een gevoel van moeheid. Als je dorst hebt dan ben je eigenlijk al uitgedroogd. En dit kan dan weer leiden tot moeheid, spierzwakte, duizeligheid en andere symptomen.

4) Middel tegen hoofdpijn
Nog een symptoom van uitdroging is hoofdpijn. Vaak als we hoofdpijn hebben is het simpelweg een zaak van niet genoeg drinken van water.

5) Een gezonde huid
Het drinken van water kan zorgen voor het reinigen van je huid. Mensen zeggen vaak dat ze een glanzende huid hebben door het drinken van genoeg water.

6) Spijsverteringsproblemen
Ons spijsverteringssysteem heeft een flinke hoeveelheid water nodig om het voedsel goed te kunnen verteren. Vaak helpt water bij het oplossen van maagzuurproblemen en water, gecombineerd met vezels, helpt ook bij problemen van hardlijvigheid.

7) Reinigen
Water wordt door het lichaam gebruikt om gifstoffen en afvalproducten uit ons lichaam te verwijderen.

8) Kanker risico
Gerelateerd aan het spijsverteringssysteem zoals hierboven genoemd, is het drinken van een gezonde hoeveelheid water een uitstekend middel om het risico op darmkanker met 45% te verminderen, blaaskanker met 50%. Ook het risico op borstkanker kan verminderen.

9) Betere lichaamsbeweging
Als je uitgedroogd bent dan zal dit ongetwijfeld je atletische ambities nadelig beïnvloeden. Het maakt je trager en dingen zoals het heffen van gewichten of hard lopen gaan veel moeilijker. Als je lichamelijke oefeningen doet, dan heb je extra water nodig, dus zorg dat je voor en na de oefeningen voldoende water drinkt.

Het drinken van water moet al op jonge leeftijd aangeleerd worden. Kom op Surinamers…. We kunnen het! Onze bevolking moet van jongs af aan gewend raken aan drinken van water. (Bron: De Ware Tijd Online, 16 april 2014).

Melvin Boerleider