Drageman Dey blijft gezellig onder snikhete omstandigheden

Het is een en al gezelligheid, dansen met de doodskist, begeleidt door ‘live’ muziek. De Drageman Dey, een dag voor de dragers van doodskisten, is dit jaar op La Prosperité in Bersaba gehouden. Hoewel het geen wedstrijd was, hebben de veertien Drageman-groepen uit verschillende districten, stuk voor stuk alles gegeven wat ze in zich hadden. De grote winnaar is het publiek geweest, die met volle teugen heeft genoten van de show.
Het evenement is georganiseerd door de dragersvereniging van Bersaba. Het dansen met de doodskist is het hoogtepunt op de Drageman Dey. Er zijn daarvoor eerst een kerkdienst, enkele rituelen en een gezamenlijk lichte maaltijd vooraf gegaan. De eerste groep heeft de toon gezet. Maar al gauw werd de lat hoger gezet door de volgende groepen. De muziek en de ‘kot koties’ van de dragers zwepen het publiek op. De conferencier moet aan het begin enkele keren oproepen om het pad van de dansende dragers vrij te houden. Maar het blijkt moeilijker te zijn dan gedacht om niet met de dragers mee te gaan, liefst swingend en zingend.
“Ik ben trots op hoe het gegaan is vandaag,” uit Elviera Sandie, voorzitter van het plantagebestuur, zich. “Het was geweldig. De tradities zijn heilig op de plantages. De dood is voor ons een moment om grani te geven aan de overledene. Dit is een aspect daarvan. Er is ook verjonging te merken, het voelt goed aan dat deze traditie niet verloren zal gaan.” Sandie is ook directeur van Cultuur. “Er zijn honderden bezoekers tot hier gekomen om deze cultuuruiting mee te maken. Dat zegt wel veel over dit geheel. Ik denk dat wij dit groter moeten gaan doen, het verdient een plek op een nationaal podium. Het zou een toeristische trekpleister kunnen worden.”
De zon schijnt overenthousiast, de hitte staat op de grens van ondraaglijk. Elke groep heeft vijf minuten om zijn kunnen te tonen. Maar bij sommige groepen sloeg de vermoeidheid toe voor de tijd om was. Maar dat weerhield hen niet om de routines af te maken. Af en toe was de show zo aanstekelijk dat de mensen zich weer achter de dragemans voegden. In sommige gevallen werd een drageman apart genomen om mee te dansen. Aan het eind van alle optredens zat een aantal dragers (en een cameraman) uitgeteld op verschillende plekken waar er schaduw en koelte was, om bij te komen. Omstanders hebben behoed dat de cameraman die dacht dat hij de zon kon trotseren, bewusteloos raakte.
Aan het eind van het evenement is het vaandel van dragerskorps overgedragen aan de groep van Marius Rust. Die organiseert de volgende Drageman Dey. Het is niet duidelijk of zij er weer een wedstrijd van maken. Marius Rust is overigens nog steeds de kampioen. Ze hebben tijdens het evenement ‘als een boss’ getoond waarom Marius Rust de tweevoudige kampioen is. Maar de andere groepen hebben laten zien dat ze waardige kandidaten zijn voor het kampioenschap.