Documentatiecentrum voor Afro-Surinaamse Cultuur

PARAMARIBO – De organisatie voor gemeenschapswerk NAKS heeft nu een eigen documentatiecentrum. Dit staat op het terrein van moederorganisatie aan de Thompsonstraat.

In het centrum dat de naam  van EU- Frie Documentatiecentrum meekrijgt is alles wat te maken heeft met het cultureel erfgoed van de Afro Surinamers op het gebied van kleding, sieraden, ambachten, beroepen, taal, literatuur, muziek,  theater, dans en storytelling op een plek te vinden. Verder heeft de organisatie ook alles, wat er allemaal in de diaspora van Surinamers in Nederland en elders op de wereld plaatsvindt een plek in het centrum gegeven.

Het idee van het centrum stoeit voort uit een verzoek  van het directoraat Cultuur  in 2014 aan NAKS om het  Afro-Surinaamse cultureel erfgoed te inventariseren en te bekijken welke elementen van de cultuur beschermd moeten en behouden moeten worden.

Met de naam van het centrum is de ode gebracht aan de eerste voorzitter Eugenie Drenthe en aan de eerste vrouwelijke voorzitter Elfriede Baarn Dijksteel. Naks begon op 4 mei 1947 als kleine sociale-sportvereniging om jongeren van de straat af te houden. Door de jaren heen zijn ook kunst-culturele tradities van de Afro=Surinamers toegevoegd.

Bron: De Ware Tijd