‘De Zwarte Mozart’ na tweehonderd jaar uit vergetelheid gehaald

PARAMARIBO – Wie de naam Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) hoort, weet gelijk dat het gaat om de beroemde Duitse componist. Maar bij de naam Joseph Bologne Chevalier de Saint-George gaat er niet gelijk een belletje rinkelen. Deze componist, ook wel ‘Joseph, de zwarte Mozart’ genoemd, leefde van 1745 tot 1799 en was ten tijde van de Franse Revolutie een beroemd componist en schermer.

De Buitensociëteit Het Park houdt donderdagavond een lezing over de virtuoos die in zijn tijd als kleurling furore heeft gemaakt. Inleider is de medicus Sonny Parabirsing, die momenteel voor enkele weken in Suriname werkt bij het Sint Vincentius Ziekenhuis als radioloog/internist. “Hij is een fervente cultuurliefhebber en kenner. Hij is erg geïnteresseerd geraakt in het verhaal van Bologne om het feit dat hij als een kind van een zwarte in staat is geweest om in Parijs terecht te komen en daar furore te maken”, vertelt Carlo Jadnanansing, die tijdens de lezing als moderator optreedt.

Jadnanansing: “Voordat Sonny zijn naam noemde, had ik nooit eerder van hem gehoord. Maar ik begrijp dat hij een componist was die vergeleken werd met de grote Mozart. Vanwege zijn afkomst en huidskleur zou hij eeuwenlang zijn doodgezwegen. Echter, niet zolang geleden is hij muzikaal weer tot leven geroepen.” Aanvankelijk maakte Bologne naam als kampioen schermer. “Later is hij gaan schermen met de (klassieke) muziek, zonder bescherming van de autoriteiten. Hij heeft de revolutionairen zelf wel beschermd door hun zijde te kiezen en de leiding te nemen bij vele schermutselingen”, verhaalt Jadnanansing komisch.

Drie jaar geleden bracht de Nederlandse auteur Jan Jacobs Mulder een boek uit over de flamboyante persoonlijkheid van de zwarte Mozart, zoon van een blanke plantage-eigenaar en een vrijgekochte slavin uit Guadeloupe. Hij groeide op in Parijs en ontwikkelde zich tot een uitstekend violist, geroemd componist, gevierd schermer, militair en hij was bijzonder geliefd bij de vrouwen. Maar ondanks zijn succes hield hij het gevoel dat hij nooit echt hoorde bij de blanke elite. In de loop van de tijd blijkt dit ook duidelijk, want als componist is hij tweehonderd jaar in de vergetelheid geraakt.

Pas de laatste jaren krijgen zijn verhaal en werken weer aandacht. Naar schatting is slechts een derde van zijn composities bewaard gebleven. Met behulp van plaatjes en muziek zal Parabirsing over de Franse virtuoos vertellen. Na de presentatie is er een muzikale verrassing van de Surinaamse artiesten Kries Ramkhelawan, de gebroeders Hans en Borger Breeveld, Duncan Brunings en Raphael Snijders. Het idee van de muzikale surprise met bekende artiesten komt van de inleider.

Bron: De Ware Tijd d.d. 14.03.19