De mythe van de Surinaamse wasi ontrafelt…

Waar denk jij aan bij (het nemen van) een wasi? Een van de mooiste maar soms ook in taboe gehulde Surinaamse tradities. De kruidenbad.
Schoon (regen) water in een prapi (kruik), voeg daarbij verschillende kruiden, bladeren en bloemen uit de natuur en neem daarmee een swit’ watra, een bad.

De uitvoering van zo’n Swit’ watra wasi bestaat niet alleen uit het baden maar ook uit het gelijktijdig zeggen wat op je hart ligt. Krei yu nowtu. Bidden. Je woorden zorgvuldig kiezen, welke verlossing mogen brengen in je leven.
De verfrissende werking van het koude water, het water dat via je porien je lichaam binnendringt, zorgt ervoor dat de natuur (waar we in het alledaagse vaak afstand van doen) weer dieper in je lichaam wordt opgenomen. Het brengt een nieuwe verbinding tot stand.

De swit’ watra wasi is daarom ook het meest populair rondom de jaarwisseling. De Owru Yari Switi Wasi. Symbool voor een nieuwe frisse start. Een diepe grondige reiniging. Healing. Een cadeau voor lichaam, geest en ziel. Want wanneer je baad stroomt alles. Je voelt je schoon, als herboren. Hoe krachtiger de kruiden, hoe sterker je je voelt. Je kunt je hierin laten begeleiden maar je kunt ook zelf je badje prepareren en samenstellen. Wanneer je maar wilt en hoe je het zelf wilt.

Voor jong en oud. Alleen of samen. Niets om je voor te schamen. Zorgen voor jezelf op een traditioneel en meest natuurlijke manier.

Zolang JIJ je er maar goed bij voelt en je daarna net zoals Thelasinga hier op de foto tevreden kan nagenieten met of zonder sigaar.

Bron