CLARK ACCORD: 20-JARIG JUBILEUM “DE KONINGIN VAN PARAMARIBO”

LANG LEVE DE KONINGIN!

Amsterdam, 16 mei 2019

Op zaterdag 11 mei jl. presenteerden YouToday en de Clark Accord Foundation ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het boek ‘De koningin van Paramaribo’ de Clark Accord sessions in Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam. Tijdens deze middag stonden de succesvolle debuutroman ‘De koningin van Paramaribo van Clark Accord (1961-2011) en zijn persoon centraal. Het verhaal van De koningin van Paramaribo is gebaseerd op het leven van wellicht de beroemdste en beruchtste prostituee van Suriname, Maxi Linder, die vooral furore maakte tijdens de koloniale periode. Een verhaal over zelfbeschikking, seksueel misbruik, macht, ondernemerschap, wraak, politiek en seks. Twintig jaar later is: ‘De koningin van Paramaribo’ nog steeds een inspiratiebron voor verschillende generaties theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dichters en artiesten. Het jubileum van ‘De koningin van Paramaribo’ werd gevierd met muziek, interviews, spoken word, kunst en een presentatie van thema’s geïnspireerd door het boek en de schrijver. Met onder anderen actrice Helen Kamperveen, theatermaker Dorothy Blokland, schrijver Chris Polanen en de Poetry Class van stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia.

Herkenbaar
Clark Accord heeft met zijn debuutroman “De Koningin van Paramaribo” internationaal grote indruk gemaakt. Zijn gepubliceerd werk varieert van romans tot theatermonologen. Zijn vroegtijdig overlijden op 50-jarige leeftijd betekent een verlies voor de literaire wereld. Zijn verhalen staan garant voor herkenbaarheid voor een Surinaamse en Caribische doelgroep. De koningin van Paramaribo speelt zich af in de koloniale tijd met een belangrijke plek voor de gedeelde Surinaamse geschiedenis met Nederland. De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation.

Maxi Linder
De hoofdpersoon in het boek ‘De koningin van Paramaribo’ is Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981). Volgens sommigen is zij de belichaming van een feministe avant la lettre. Of is zij het zoveelste product van seksueel misbruik? Door haar klandizie, die veelal bestond uit hooggeplaatsten, werd zij ook wel de Zwarte Koningin van de West genoemd. Een vrouw met een eigen wil die vanuit het recht van zelfbeschikking haar lichaam inzet als overlevingsmiddel. Maxi Linder werd geroemd vanwege haar scherpe tong, extravagant gedrag, maar ook vanwege haar onbaatzuchtig gedrag wat o.a. terug te zien was in het betalen van opleidingen van toen kansarme, maar nu succesvolle mannen.

Nieuwe generatie
Het doel van de Clark Accord Foundation is nieuwe generaties cultuurmakers verder laten bouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie en kennis van de (eigen) geschiedenis. Youtoday organiseert mediaprojecten, trainingen en netwerkbijeenkomsten over en voor de diversiteit in educatie, media en cultuur. Met de Clark Accord sessions – mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Zuidoost- streven zij gezamenlijk naar meer herkenbaarheid en erkenning van zwarte schrijvers en makers

 

Bron: Clark Accord Foundation en YouToday
Bekijk ook de Clark Accord Foundation Facebook pagina

Foto: Collectie Clark Accord Foundation