‘Bigi Boi’ legt lat hoog

Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik (tweede van links) beantwoordt vragen van de pers. Aan de tafel zitten ook zijn trainer Michael Babb (l), manager Lou Di Bono (tweede vanuit rechts) en Barend van Dijk (r) die ook deel uitmaakt van het managementteam van ‘Bigi Boi’. Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO – Jaren geleden droomde Jairzinho Rozenstruik ervan voet te zetten in de UFC-achthoek (octagon). Nu hij die droom heeft gerealiseerd, beseft hij dat er een nog grotere wens is die hij in vervulling kan laten gaan: verovering van de zwaargewichttitel in de Ultimate Fighting Championship, de grootste MMA-organisatie ter wereld.

‘Bigi Boi’ blikte vrijdag tijdens een persconferentie in Rooftop van Ramada Hotel terug op zijn overwinning een week geleden op de Wit-Rus Andrei Arlovski in Madison Square Garden (New York) en wierp tegelijk een blik vooruit in de nabije toekomst. Als alles zo voorspoedig loopt als in zijn afgelopen drie partijen zal het niet lang meer duren voordat hij zich de UFC-zwaargewichtdivisie eigen maakt. “Ik wil dit heel graag en doe er alles voor”, benadrukt Rozenstruik. “Ik train hard en geef samen met mijn team alles.”

De successen die ‘Bigi Boi’ onlangs boekte, voorspellen een rooskleurige toekomst voor hem in de UFC en de drie overwinningen op rij die hij boekte, zijn het bewijs dat hij het nog verder kan schoppen dan hij nu al gedaan heeft. Bovendien zijn er voor Rozenstruik voorbeelden te over waaruit hij motivatie kan putten. Neem maar zijn UFC-collega Israel Adesanya. De Nigeriaans-Nieuw-Zeelandse MMA-vechter is momenteel dé sensatie in de UFC, maar begon net als ‘Bigi Boi’ als een groentje in de MMA-organisatie van zakenman Dana White. ‘

‘De Adesanya van de heavyweights’

Net als Rozenstruik had Adesanya een indrukwekkend kickboksverleden waarmee hij eind 2017 een UFC-contract verdiende. Adesanya maakte begin 2018 een winnend debuut en won daarna nog vijf partijen op rij voordat hij in april interimkampioen werd in de middengewichtdivisie. Vorig maand werd hij de onbetwiste middengewichtkampioen nadat hij de Australiër Robert Witthaker versloeg. Net als bij ‘Bigi Boi’ eindigden ook de meeste gevechten van Adesanya in een knock-out. Kortom, de gelijkenissen tussen Rozenstruik en Adesanya zijn ook het UFC-publiek niet ontgaan.

“De UFCfans noemen me de Adesanya van de heavyweight-divisie”, vertelt de 31-jarige Surinaamse vechter met een glimlach. Maar dat compliment doet hem niet naast zijn schoenen lopen. “Het klinkt cliché, maar je moet gewoon hard blijven werken om je doelen te bereiken”, benadrukt hij. “Daar is de focus van mij en mijn team nu op. Ons doel is de title shot krijgen en zodra dat gebeurt gaan we ervoor.” Hoe snel Rozenstruik gelooft dat zijn ultieme droom werkelijkheid kan worden? “Ik denk zo snel als mogelijk. Eind volgend jaar is ‘Bigi Boi’ kampioen.”

Overeem

Maar voordat het zover is zijn er nog een paar stappen te zetten. De eerste volgt al op 7 december, want dan maakt Rozenstruik deel uit van het hoofdgevecht tijdens ‘UFC on ESPN‘. Hij neemt het die avond in de Capital One Arena in de Amerikaanse hoofdstad Washington op tegen Alistair Overeem. De 39-jarige in Engeland geboren Nederlander is geen onbekende voor ‘Bigi Boi’. “Alistair is een legende en heeft veel gedaan voor de gevechtsport, zowel kickboksen als MMA”, onderstreept Rozenstruik. “Van vechten tegen zo iemand kan je alleen maar beter worden. Ik wil tegen hem gewoon winnen en ga dat ook doen”, gaat hij zelfverzekerd verder.

UFC-ranking

‘Bigi Boi’ kan niet wachten tot het zover is, omdat een overwinning deuren voor hem zal openen. Verslaat hij Overeem, dan stijgt hij op de UFC-ranking in de zwaargewichtdivisie. Rozenstruik begon in februari als een unranked fighter  maar dankzij drie opeenvolgende knockouts (ko’s) tegen de Braziliaan Junior Albini (2 februari, 54 seconden in de tweede ronde tijdens UFC Fortaleza), de Amerikaan Allen Crowder (22 juni, negen seconden in de eerste ronde tijdens UFC Greenville) en Arlovski (2 november, 29 seconden tijdens UFC New York) drong hij de prestigieuze top vijftien binnen.

‘Bigi Boi’ bezet sinds deze week de veertiende plaats en houdt in de top 15 de Amerikaan Maurice Greene achter zich. Diens landgenoot Daniel Cormier is de topgerangschikte vechter in de zwaargewichtdivisie, terwijl de Fransman Francis Ngannou en de Amerikaan Curtis Blaydes respectievelijk tweede en derde staan. Overeem bezet de zesde plaats. Indien Rozenstruik ook Overeem aan zijn zegekar bindt, is een titelgevecht niet meer ver weg. De volgende stap wordt naar het schijnt dan nog een gevecht tegen een top-ranked fighter.

‘Bigi Boi’, zijn trainer Michael Babb die hij als een tweede vader beschouwt en manager Lou Di Bono, hopen dat die tegenstander Ngannou zal zijn. De Fransman vocht voor het laatst in juni en heeft sindsdien geen match-up kunnen krijgen. Rozenstruik: “Hij is de persoon waartegen niemand wil vechten. Maar ik ben een KO artist en hij is een KO artist. Als je een bom wil creëren moet je mij tegen hem zetten en dan is het kijken wie als eerste afgaat. Ik ga sowieso voor de winst. Ik train hard en ik wil het graag.”

Verlenging contract

Voor nu mag Rozenstruik nog even genieten van een korte vakantie, maar binnenkort gaat hij weer hard aan de slag. Het houdt na het gevecht met Overeem nog lang niet op, want vrijdag zette hij tijdens de persconferentie zijn krabbel onder een nieuw contract bij de UFC. In de nieuwe verbintenis heeft de Mixed Martial Arts-organisatie de Surinamer voor zes gevechten vastgelegd. “Dat wil zeggen dat ze heel tevreden zijn met wat ik heb laten zien in de afgelopen periode. We hebben een goede deal gehad waarmee alle partijen blij zijn en voelen ons goed. Nu ga ik met mijn team verder werken om nog meer dromen te verwezenlijken.”

Bron