ASPECTEN VAN RAS EN GENDER

Samir Barrett, freelance illustrator, heeft ter gelegenheid van Black History Month 2014 in de USA gedurende twee dagen presentaties gehouden over vraagstukken van ras en gender bij tekenfilms, de zgn. cartoons. Tekenfilms die invloed hebben op kinderen behoren zich op meer dan 1 type kind te richten. Dat is momenteel niet het geval in de filmindustrie. “Tekenfilms zijn over het algemeen gericht op jongens. Wanneer de filmkarakters mensen uitbeelden zijn deze over het algemeen blank en man”, aldus Samir, die zoon is van onze Aminata Cairo van de grote NAKS Famiri.

Bekijk je de tekenfilms vanuit een gender standpunt, dan blijkt dat vrouwen in deze films meestal rollen vervullen als vriendin, partner of moeder die een man ondersteunt, in plaats van meer onafhankelijke vrouwelijke karakters neer te zetten. Hij bestudeerde bijvoorbeeld de bekende komische cartoon “The Smurfs” . Volgens zijn bevindingen zijn de smurfs mannen met verschillende persoonlijkheden en 1 vrouwelijk karakter, het meisje. Het meisje moet in de serie ten behoeve van slechterikken de mannelijke smurfen verslaan. Om dat te bereiken moet ze stuk voor stuk de mannen verleiden en ze onderling tegen elkaar uitspelen. In die rol wordt ze dan neergezet als een leuke, lieve Smurfette.

Studies m.b.t. de ontwikkeling van kinderen geven aan dat blanke kinderen zich zekerder voelen dan niet-blanke kinderen omdat ze zich kunnen vereenzelvigen met enkele karakters in tekenfilms. Deze karakters worden in sterkere en meer gevarieerde rollen geplaatst dan de niet-blanke karakters. Samir vervolgt:” Wanneer je kinderen hebt die op deze karakters lijken krijgen zij de boodschap: ik kan zijn wat ik wil zijn. Niet-blanke karakters hebben vaak bijrolletjes of het zijn slechterikken. En hiermee wordt dan ook de grenzen van dat wat de niet-blanke kinderen kunnen bereiken, aangegeven.

Een voorbeeld: de Disney’s film “Frozen,” een komedie-avonturenfilm, gaat over een koninkrijk met alleen maar blanke figuren. Er wordt verzuimd om in de film aan te geven dat er meerdere etnische groepen bestaan. Hoewel Samir veel respect heeft voor Disney, denkt hij dat dit bedrijf wat dit aspect betreft de plank misslaat. Als het mogelijk is om van films te genieten met alleen blanke hoofdrolspelers moet het ook mogelijk zijn te genieten van films met alleen niet-blanke hoofdrolspelers. Als voorbeelden noemt hij: “Avatar, The Legend of Korra”.

Van de ruim 50 animatiefilms die de laatste vijf jaar in de USA zijn uitgebracht, zijn er maar 2 die Afrikaans-Amerikaanse of Aziatische karakters hebben gebruikt, te weten: “The Princess and the Frog”  en “Up”.

Samir geeft aan dat hoewel deze problemen bestaan, er toch ook wel projecten ontwikkeld worden om hierin positieve verandering te brengen. “Steven Universe,” gemaakt door Rebecca Sugar, is bijvoorbeeld tekenfilm, die  zowel blanke, Afro-Amerikaanse, Indiase en andere karakters laat zien. Samir zelf is in dit kader bezig met illustraties voor een stripverhaal dat binnenkort wordt uitgebracht door Future Dude Studios. Hij is ook eigenaar/oprichter van de Mind Wave Comics, een bedrijf dat van plan is bij te dragen aan verandering in de stripverhalenbenadering. Hij is samen met zijn partner begonnen met de productie van een komische stripverhalenserie van een superheld.

Dit soort initiatieven zou veel meer genomen moeten worden.

Indien u geinteresseerd bent in de volledige studies van Samir Barrett, kunt u een bezoek brengen aan: http://sketchmasterskillz.blogspot.com/p/animation.html