Ashanti-koning komt naar Suriname

Osei Tutu-II, de zestiende Asantehene oftewel koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana, komt in november naar Suriname. De voorbereiding van zijn komst is al enkele maanden gaande. Zondag maakte president Desi Bouterse tijdens een ontmoeting met journalisten officieel bekend dat de Afrikaanse vorst naar Paramaribo komt.

Uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat het bezoek van Osei Tutu-II op voorstel van Surinames ambassadeur in India, Aashna Kanhai, komt. Met de koning reizen ook een aantal ondernemers en potentiële investeerders uit Ghana naar Suriname. De initiële contacten werden in maart gelegd en de Asantehene accepteerde medio dit jaar de uitnodiging van de president. De bedoeling is dat de koning tijdens de onhankelijkheidsviering op 25 november de eregast is bij de festiviteiten.

Bouterse merkte op dat Suriname een klein land is dat steeds belangrijker wordt in de wereld. Vandaar dat regeringsleiders en andere prominenten onder wie de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en China de afgelopen dagen in Suriname vertoefden. Turkije is de zeventiende grote economie in de wereld met een bevolking van tachtig miljoen mensen, terwijl China met 1,4 miljard inwoners op het punt staat de grootste economie in de wereld te worden.

Het zou bij elke Surinamer “een belletje moeten laten rinkelen”, waarom hun land momenteel zo in de belangstelling staat van gotere landen. Dat China stevigere banden met Suriname wenst heeft, aldus het staatshoofd, zowel “economische als politieke effecten”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat zich nu volop focussen op de voorbereiding van de komst van de Asantehene. “Ook een topper natuurlijk”, aldus Bouterse. De 68-jarige Afrikaanse leider die in 1999 gekroond werd, heeft een doctorsgraad in de filosofie.

bron: dwtonline.com