Argos huldigt ‘onbekende’ helden

Bomenkenner en natuurbeschermer Frits van Troon (m) neemt zijn award in ontvangst van Argosdirecteur Ricardo Hollander (r). Van Troon is voorgedragen door Esmee Loswijk (l). Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO – Vijf ‘dyadya sma fu Sranan’ zijn woensdagavond in Hotel Krasnapolsky gehuldigd voor de wijze waarop zij zich in de samenleving dienstbaar maken voor de medemens. Er zijn vijf personen voor het voetlicht gebracht, die zijn gekozen uit 28 voorgedragen personen: Merlien Drenthe, Eddy van der Hilst, Heloise Rozenblad, Edgar Sampi en Frits van Troon.

Drenthe is directrice van de Openbare School Livorno voor speciaal onderwijs. “Met haar eigen geld heeft zij een keuken en een badkamer gebouwd voor de kinderen. Zij heeft niet alleen heel veel geduld met hen, maar geeft hen ook liefde”, vertelt Staatsoliemedewerker Henna Coulor-Hasselbaink die haar heeft voorgedragen.

Van der Hilst staat bekend om zijn inzet voor de ontwikkeling van het Sranantongo. Hij werd voorgedragen door zijn dochter Eloa. “Omdat hij de waardering echt verdient. Voor mij is hij mijn dyadya sma.”

Voormalig procureur-generaal Rozenblad is als pionier voor de vrouwelijke rechterlijke macht voorgedragen door haar oud-leerling,  de jurist Margo Waterval. Rozenblad doet nu liefdadigheids- en vrijwilligerswerk, is voorganger van de Evangelische Broedergemeente en heeft haar krachten gegeven aan de padvinderij.

Ex-jeugdparlementariër Sampi is voorzitter van The Big 5 Foundation, die zich inzet voor districtsjongeren. “Edgar motiveert jongeren en bewijst dat hun toekomst in hun eigen handen ligt. Als ik naar hem kijk zie ik een inspiratiebron. Ik heb hem ervaren als iemand met wilskracht, die het beste voor heeft met de jeugd”, zegt Marte Liese van Dalen, die hem heeft genomineerd.

Frits Van Troon werd voorgedragen door Esmee Loswijk, om zijn kennis van de Surinaamse flora en fauna. De bomen- en plantenkenner, bekend van Tonka Eiland, hoopt dat dit initiatief geen eenmalig ding is. “Leki fa wi e warderi unu natuur, so unu musu warderi unu dyadya sma.”

De genomineerden ontvingen elk een award. Vier van hen ontvingen elk SRD 5.000, terwijl er SRD 10.000 aan Van Troon is overhandigd. Hij kreeg het dubbele bedrag, omdat hij “extra is opgevallen” door zijn werk. De vijf personen moeten het geld elk besteden aan een project dat door hen wordt aangewezen.

Het initiatief voor de campagne ‘Dyadya sma fu Sranan’ komt van het cement-/betonbedrijf Argos. In april werd de aanzet gegeven, waarbij de onderneming op zoek ging naar “bijzondere Surinaamse mannen en vrouwen, voorbeeldfiguren voor de samenleving uit alle lagen van de bevolking”.

De vijf personen zijn gekozen op basis van hun “opvallende en unieke verhaal” en vooral vanwege hun “bijzondere inzet” voor de samenleving, aldus het bedrijf. Belangrijk bij alle voordrachten zijn waarden ‘krakti’, ‘eenheid’, ‘tranga’ en ‘vertrouwen’.

Directeur Ricardo Hollander vindt het belangrijk om positieve zaken te belichten. “Het is makkelijker om kwaad te spreken, maar laten we ook de goede dingen belichten. Eigenlijk heeft Argos heel veel gemeen met deze mensen. Net als hen willen wij een mooie en betere toekomst voor onze samenleving en daar werken we samen aan.”

Lees meer: Argos huldigt ‘onbekende’ helden – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/12/14/argos-huldigt-onbekende-helden/#ixzz5aEqQqXk1