AFWIJKEND GEDRAG GROEIT UIT ZIJN VOEGEN

DWT Online, 21 maart 2016 – Naomi Hoever

PARAMARIBO – “Te mi feni en, mi o tyari en go na wan hotel, dan na vlees op vlees”, zegt een jongetje op een basisschool in Paramaribo-Zuid. Een vriendje reageert: “A span mooi, te mi feni en mi o plak en na a muur”. Deze uitspraken heeft een juffrouw van de school pupillen van acht jaar tegen elkaar horen zeggen.

Alsof dit niet erg genoeg is, moest de leerkracht in kwestie haar meisjes adviseren tot het dragen van een lange broek. De jongens lieten namelijk om de haverklap iets, bijvoorbeeld een slijper, vallen om onder hun rokken te kunnen kijken. Dit is maar een fractie van het gedrag waartegen leerkrachten van lagere- en voj-scholen aankijken.

De vakgroep maakt zich zorgen over het verruwde gedrag van de leerlingen, dat varieert van liederlijke taal en het dragen van scherpe voorwerpen, zoals messen, tot opstandigheid naar leerkrachten toe. Volgens Marisse Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, maakt dit dat leerkrachten zich niet meer veilig voelen. Zij haast zich te zeggen dat het een klein deel van de leerlingen is dat zich gewelddadig gedraagt, maar houdt tegelijkertijd ook haar collega’s een spiegel voor.

Dit gedrag openbaart zich veelal op scholen in het zuiden van Paramaribo, in sociaal zwakke buurten. Om een antwoord op dit gedrag te formuleren heeft de Surinaamse Onderwijzers Bond samen met de Academie voor Counseling en Coaching en de gezinsempowerment afdeling van Naks, zaterdag een eendaagse workshop gehouden in haar bondsgebouw. “Het deviant gedrag groeit uit zijn voegen”, zegt Meye bezorgd.

“Het gedrag is schrikbarend”, zegt schoolleider Syreeta van Varseveld. Zij vreest dat de situatie in Suriname ergere vormen aanneemt dan in het buitenland. Volgens haar lijkt het erop dat agressief gedrag, vechtende kinderen of leerlingen die opstandig worden tegen leerkrachten, aan de orde van de dag zijn.

Van Varseveld, die al dertien jaar leerkracht is, zegt dat dit handelen zich niet beperkt tot de sociaal zwakke gezinnen, leerlingen uit gegoede milieus gedragen zich niet anders. Zij stelt dat ouders hun verantwoordelijkheid naar de school toe schuiven, waar het kind overigens maar van vijf van de vierentwintig uur doorbrengt.

Lees meer: ‘Afwijkend gedrag groeit uit zijn voegen’ – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/03/21/afwijkend-gedrag-groeit-uit-zijn-voegen/#ixzz43b1zwGZo