Afro-Nederlandse studies op de HvA: ‘Eindelijk mogen we leren over onze geschiedenis’

Dit schooljaar biedt de HvA als eerste hogeschool van Nederland het keuzevak Afro-Nederlandse studies aan. Een prijswinnend vak, ontwikkeld door docent Zawdie Sandvliet. Dinsdag presenteerden studenten het voorstel voor hun eindonderzoek. ‘Dit vak leert je wie je bent.’

De zenuwen zijn niet helemaal te verbergen. In verschillende klaslokalen staan studenten Social Work die het vak Afro-Nederlandse studies volgen. Ze schrapen hun keel, leunen van het ene been op het andere. Het publiek voor hun presentatie bestaat namelijk niet zoals gebruikelijk uit de bekende gezichten van medestudenten.

Beeld: Kyrie Stuij | Student Jadzia Vrij

In de klaslokalen zitten ouders, oud-studenten en docenten van andere faculteiten. Afro-Nederlandse studies is het eerste vak in Nederland dat ons koloniale verleden behandelt, en ingaat op de geschiedenis, plus hedendaagse realiteit van Afro-Nederlanders. Dat trekt belangstelling. 

Het is misschien wel het meest persoonlijke vak op de HvA. Voor een deel van de studenten is het ook een zoektocht naar hun eigen identiteit. Zij leren bijvoorbeeld over de geschiedenis van hun voorouders, die in schoolboeken meestal niet, of nauwelijks werd besproken.

U KUNT MEER LEZEN OP HUN WEBSITE : Afro-Nederlandse studies op de HvA