Straten in Nederland vernoemd naar Surinaamse verzetstrijders – DWTonline.com/mobiel

AMSTERDAM – In Amsterdam, Nederland, zullen 27 straten vernoemd worden naar strijders tegen de Nederlandse overheersing in voormalige koloniën, zoals Suriname. Dit meldt de krant het Parool. In de nieuwe Amsterdamse wijk Centrumeiland zullen strijders zoals Louis Doedel, Roestam Effendi en Quashiba worden geëerd. Dit op initiatief van burgemeester Femke Halsema.

Bij de herdenking dit jaar van de afschaffing van de slavernij had Halsema al hierop gezinspeeld. “Wij willen dat Amsterdam ieders stad wordt,” zei de burgemeester bij die gelegenheid, “waarvan we de geschiedenis delen, onderzoeken en dan berouwen. Een stad van gelijkwaardige en werkelijke vrije mensen.”

Hiermee geeft Halsema gehoor aan een oproep van de gemeenteraad om meer diversiteit te brengen in het aanbod van Amsterdamse straatnamen. Het gaat om een selectie van verzetsmensen uit Suriname, Indonesië en van de Nederlandse Antillen, maar ook schrijvers als Frank Martinus Arion, Julius Koenders en Cola Debrot. Uit de amusementswereld zijn Max Woiski senior en junior in de prijzen gevallen: zij krijgen samen de Woiskistraat.

Sommige straatnamen herinneren aan een pikzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Janey Tetary werd in 1884 in Suriname gefusilleerd nadat zij een protest had georganiseerd tegen de arbeidsomstandigheden van de contractarbeiders. Vakbondsleider Louis Doedel verbleef op last van het koloniaal gezag 43 jaar in een psychiatrische inrichting.

Ook communisten komen op de lijst voor, zoals de Surinamer Otto Huiswoud die medeoprichter was van de Communistische Partij in de Verenigde Staten en de Indonesische Tan Malaka, agent voor de Komintern in Zuidoost-Azië. “Met elkaar gemeen hebben de 27 mannen en vrouwen dat zij samen een boek openslaan dat vermoedelijk weinig mensen hebben gelezen”, aldus het Parool.

Zo herinnert de Javaanse prins Diponegoro aan een bloedige opstand die leidde tegen het Nederlandse bewind tussen 1825 en 1830 op Java. De slavin Virginia Dementricia maakte in de negentiende eeuw op Aruba het gezag het leven zuur. En Thomas Matulessy alias Pattimura leidde op Ambon in 1817 een opstand leidde tegen het koloniaal gezag, waarvoor hij uiteindelijk werd opgehangen.