Surinaamse Cultuuriconen op Waardige Wijze Geëerd

Surinaamse cultuuriconen

op waardige wijze geëerd

 

PARAMARIBO – De organisatie had zeventig stoelen geplaatst voor gasten, maar al gauw bleek dat er nog veel meer nodig waren omdat er nog mensen stonden. Zij wilden allemaal het Wan Grani-evenement bijwonen waarbij er werd stilgestaan bij het leven en werk van vijf grote cultuuriconen.

De ongekroonde ’s lands dichter Michaël Slory (83), James ‘Bhai’ Ramlall (83), de literaire grootheid Bea Vianen (83), de kulturu grande dame tevens dichtster Eleonora ‘Elly’ Purperhart (86) en de woordgoochelaar Martinus ‘Shrinivási’ Lutchman (92), allemaal namen die voor de komende generatie wellicht onbekend zullen zijn. Maar voor een moment stonden meer dan honderd personen stil bij hun grandioze nalatenschap.

De Surinaamse Vereniging van Neerlandici (SVN) organiseerde deze bijzondere activiteit zaterdag in de foyer van theater Thalia. Er waren onder meer voordrachten van woordkunstenaars en leerlingen van de studierichting Nederlands van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Het programma werd geopend door Hilde Neus, die uitleg gaf over poëzie, de bijbehorende ‘spelregels’ en de wijze waarop die uiten in de werken van enkele dichters.

Schrijfster/vertelster Hilly Arduin beet de spits af met een ode aan de dichters met een zelf geschreven gedicht. IOL-student Nicole Berghout kwam heel origineel, gebogen lopend met paraplu in de hand en een katoenen tas naar de microfoon. Haast eenieder herkende de bevlogen Slory, die zich tot zijn dood miskend voelde, maar desondanks onvermoeibaar bleef produceren in het Engels, Nederlands, Sranan en zijn geliefde Spaans.

De grote filosoof ‘Bhai’, met zijn lange baard waar hij vaak overheen wreef terwijl hij sprak, en van wie je vaak pas de volgende dag begreep waar hij het over had gehad. Ramlall, eveneens bevlogen, bescheiden en gedreven in zijn werk en streven naar een beter Suriname werkend vanuit onze rijke cultuur, werd gememoreerd door historicus Jerry Egger, Marieke Visser en Mirella Welles.

Van Purperhart wist wellicht niet eenieder dat ze ook vele gedichten had geschreven en vastgelegd. Gedichten vanuit een intens maatschappelijk perspectief van hoe een beter mens te zijn. Sjachnaz Pengel oreerde over de interessante loopbaan van deze dyadya Sranan uma en du-uma. Romeo Grot en Purperharts zoon Hugo Landolf deelden diverse gedichten met het publiek.

Na de pauze gaf de voorzitter van Schrijversgroep’77, Robby ‘Rappa’ Parabirsing, op ludieke en theatrale wijze een kleine introspectie van het boek ‘Strafhok’. Hij besprak de briljante capaciteit van Vianen om de gedachtewereld van zowel mannen als vrouwen fenomenaal weer te geven. Parabirsing gaf een humoristische analyse van het boek en las daarbij korte delen voor.

Ruth San A Jong vertelde een mooi persoonlijke anekdote over de relatie die ze door de jaren heen had opgebouwd met poëziegigant Shrinivási. Er werd een gedicht van hem gezongen en de avond werd muzikaal afgesloten met een presentatie van gitarist/zanger Dave McDonald.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=470526 d.d. 04/02/2019