10 Jaar voor Stichting NAKS Nederland

Odi odi alle vrienden, stonfutu’s en donateurs van Stichting NAKS Nederland,
Wij als Stichting NAKS Nederland willen langs deze weg stilstaan bij het 10 jarig bestaan van de stichting.
Vandaag is het precies 10 jaren geleden dat de stichting werd opgericht. Het initiatief voor het oprichten van de stichting kwam van Baarn-Kitaman Maritha; dit na het overlijden van Elfriede Baarn-Dijksteel die wilde dat haar NAKS werk voortgezet moest worden. Maritha was al jaren op kleine schaal bezig het NAKS werk in Nederland te promoten en werd hierin ondersteund door o.a. Chinthia Landbrug, , Radio Mart en Ons Suriname.
Stichting NAKS Nederland is opgericht op 10 oktober 2010 en heeft o.a. als doel het ondersteunen van de moederorganisatie Organisatie Naks in Suriname en daarnaast een bijdrage leveren aan de culturele bewustwording van de Afro-Surinaamse cultuur in Nederland.
Evenals de moederorganisatie NAKS te Suriname heeft stichting NAKS Nederland besloten om ook in afdelingen uiteen te gaan. Op dit moment is NAKS Kulturu Posu een van. NAKS Kulturu Posu is een zanggroep die hun naam te danken heeft aan guru en stonfutu oom Wilgo Baarn.
Door de jaren heen heeft de stichting diverse activiteiten op touw gezet. Dit alleen of met samenwerkingspartners. De samenwerkingspartners zijn:
 • Mart Radio die voor zendtijd zorgt
 • Het Ninsee – Koto in de Schijnwerpers
 • Vereniging Ons Suriname – 9 februari 2018 Boekpresentatie ‘Wilgo Baarn een ware alakondreman’
Enkele activiteiten die wij hebben verzorgd, mede hebben verzorgd of waar wij onze bijdrage hebben mogen leveren zijn:
 • Suriprofs 2011:
  Mamyo Fu Mi Afo i.s.m. met Stichting NAKS Nederland en collega’s Awidya, Ondrofeni e.a.
 • Loterij project 2011
 • Koto in de Schijwerpers 2016 en 2017
 • Gi abra/Gi Grani Wilgo Baarn 2017
 • Kotomisi Grand Gala 2017 en 2018
 • Boekpresentatie ‘Wilgo Baarn een ware alakondreman’
Toekomst:
We zijn nu bezig met het herstructureren van het bestuur zodat we kunnen gaan werken aan een planmatige aanpak van het NAKS werk. Uiteraard zullen er nieuwe projecten van de grond komen die ervoor zullen zorgen dat wij onze bijdrage kunnen blijven leveren aan de culturele bewustwording van de Afro Surinaamse cultuur in Nederland
Wij willen een ieder bedanken die Stichting NAKS Nederland de afgelopen 10 jaar heeft gesteund in welke vorm dan ook. Van donateurs, vrijwilligers, vrienden, familie tot aan samenwerkingspartners. En met name de moederorganisatie NAKS te Suriname.
TANGI!
Tangi dat w’e kraka un baka gi wi!
Naks Wan Rutu heeft speciaal ter ere van het 10 jarig bestaan een performance in elkaar gezet.
Dank aan Naks Wan Rutu